פרויקט סיכום השנה של אתר "סרט" מגיע לרגע השיא. במסגרת הפרויקט ביקשנו מבמאי, יוצרי ומבקרי קולנוע בכירים לצד כתבי ומבקרי האתר (רשימת המדרגים המלאה בתחתית הכתבה) לדרג את עשרת הסרטים האהובים עליהם בשנת 2015. הבחירה הינה מבין הסרטים הישראליים והזרים שיצאו בישראל במהלך השנה החולפת (עד לתאריך ה-17.12).
הניקוד שניתן לסרט אותו הציב המדרג במקום הראשון הוא 10 נקודות, עד לנקודה אחת לסרט שדורג במקום העשירי. ליד שם הסרט תוכלו לראות בסוגריים את מספר הנקודות שהוא קיבל. בשנה שעברה זכה "אפס ביחסי אנוש" בתור סרט השנה במשאל שלנו. מה יהיה סרט השנה 2015 של אתר "סרט"?:
10. סיפורים פרועים (52 נקודות)
אחת ההפתעות המענגות של השנה, שהיה מועמד לפרס האוסקר הזר. 5 וחצי סרטים קצרים, מופרעים, שנונים ומדממים של הבמאי הארגנטינאי דמיאן זיפרון, שמראים את ההנאה בעשייה של מה שאנחנו באמת רוצים לעשות ודוחפים את גיבוריהם בהדרגה לאיבוד שליטה.
"מבחינה קולנועית טהורה, הסרט פשוט עשוי מעולה" (אבנר שביט)
"כל אחד מהסיפורים מעשיר ומוסיף על קודמו" (אלעד שלו)
9. להציל את מארק וואטני (54)
סרטו החדש של רידלי סקוט מחפה על כישלונותיו מהשנים האחרונות ומחזיר אותו לקדמת הבמה ביצירת מד"ב ריאליסטית, הומוריסטית והומאנית. מאט דיימון מככב בתור מארק וואטני, אסטרונאוט שנחשב למת אחרי סערה במאדים וננטש לבד בידי הצוות שלו. הוא חייב לפנות לחוש ההמצאה שלו כדי להמשיך להתקיים ולמצוא דרך לסמן לכדור הארץ שהוא בחיים.
"יש בסרט כמות מדודה ויעילה של הומור והופעה סוחפת של דיימון" (עופר ליברגל)
8. כוח עליון (54)
הדרמה השבדית המצולמת להפליא ומבוימת באופן מדויק וקפדני על ידי הבמאי רובן אוסטלונד בוחנת את התא המשפחתי ומעמדו של ראש המשפחה דרך מקרה מבחן מסקרן - משפחה שמבלה באתר סקי בהרי האלפים מוצאת את עצמה עדה למפולת שלגים. בריחתו של האב מהזירה גורמת לבני המשפחה, לחבריהם ולאב עצמו לבחון מחדש את הקשר ביניהם.
"קומדיה מהזן הנדיר, עם מהלכים דרמטיים ותצוגות משחק שאינם נופלים מאלו של יצירות כבדות במוצהר" (אורון שמיר)
7. מאמי (57)
אחד הסרטים קורעי הלב, הבוטים והחזקים של השנה החולפת. הבמאי הצעיר קסבייה דולאן, מביים בגיל 26 את סרטו החמישי באורך מלא ומוכיח שוב את מעמדו כאחד הבמאים המסקרנים בעולם. הוא אף זכה על סרט זה בפרס חבר השופטים בפסטיבל קאן. "מאמי" עוקב אחר אישה אשר חייה משתנים כשהיא מקבלת משמורת מלאה על בנה בן ה-15, שכל חייו נכנס ויצא ממוסדות לנערים בעלי הפרעות.
"קולנוע שכולו פרץ אנרגיה בלתי נדלה" (יאיר הוכנר)
"סרט שמביא לידי ביטוי לא רק ידיעה של מה הצופים רוצים, אלא מה הם צריכים" (סרט השנה של נטליה ירמין)
6. היורד למעלה (60)
הבמאי אלעד קידן מצליח כבר בסרטו הראשון באורך מלא ליצור סרט בדמותו, בעל אווירה ייחודית ושפה קולנועית עשירה, שצבר לו אוהדים רבים ואף זכה בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל חיפה. בחור צעיר יורד את הכרמל ברגל כדי לעלות על אנייה ולברוח מכל מה שהוא אוהב ומתעב. במקביל, גבר קשה-יום מהעיר התחתית יוצא למסע במעלה ההר, בעקבות עגיל שאבד לאשתו.
"דרמה קיומית קטנה ומקסימה ,קולנוע אורבני במיטבו" (רון פוגל)
סרטו המועמד לאוסקר הזר של אנדריי זוויאגינצב מציג תמונת מראה לא מחמיאה לרוסיה בת ימינו. קוליה הוא מכונאי רכב, שחי חיים שלווים בכפר קטן ברוסיה עם אשתו ובנו. ראש העיר המושחת מעוניין באדמתו של קוליה על מנת לבנות עליה כנסייה חדשה. קוליה נאלץ להילחם על ביתו ומשפחתו בעודו נמחץ תחת כובד השחיתות והביורוקרטיה הממסדית.
"כוחו של 'לוויתן' אינו טמון בחשיפת הסוד הגלוי אודות רוסיה של עידן פוטין, אלא בדרך רבת העוצמה בה הוא מציג את השבר" (סרט השנה של ארז דבורה)
"סרט עמוס, כבד, אינטלקטואלי ורב פאתוס, אבל בד בבד גם ביצירה מאוד מתקשרת, מצחיקה לעיתים רבות" (סרט השנה של אור סיגולי)
4. הגננת (77)
הסרט הישראלי המוביל ברשימת 20 הגדולים, שזכה להצלחה גדולה בפסטיבלי קולנוע ברחבי העולם. יצירה מאתגרת, ייחודית ומהפנטת על אובדן התרבות והתמימות בסביבה בה אנו חיים. נירה היא גננת, אשר פוגשת ביואב, ילד בן 5 מהגן, שמדקלם את שיריו. היא יוצאת למסע להציל את מילותיו המופלאות של הילד מהגסות של העולם שמסביב.
"סרט שטלטל אותי וגרם לי לחשוב מחדש על היחס שלי לקולנוע ולעולם" (עופר ליברגל)
"אחד הסרטים הייחודים, החריגים והמפתיעים לא רק בנוף של הקולנוע הישראלי אלא העולמי" (יאיר הוכנר)
3.בירדמן (87)
זוכה האוסקר לסרט הטוב ביותר בשנה שעברה, הופץ אצלנו בתחילת השנה והתגלה כאחד הסרטים הווירטואוזיים והמרשימים שנראו על המסך הגדול בשנים האחרונות. הבמאי אלחנדרו גונזלס אינאריטו מעניק למייקל קיטון את הקאמבק המיוחל. קיטון מגלם את בן דמותו, שחקן עבר, שזכה לתהילה בזכות גילום דמות של גיבור על, אשר מנסה לזכות מחדש בתהילה באמצעות מחזה שהוא מביים ומככב בו בברודווי.
" הזוכה מוצדק ביותר באוסקר בעשור האחרון" (סרט השנה של נתן ליכטר)
"סרט וירטואוזי מסחרר ומשובח" (סרט השנה של נחום מוכיח)
2. מקס הזועם: כביש הזעם (145)
בפעם עצום מהמקום השלישי בדירוג ניצב הסרט החדש, שמחייה את סדרת סרטי "מקס הזועם" משנות ה-80. במאי הסרטים המקוריים ג'ורג' מילר עיצב את הסרט על פי חזונו, גייס את התקציב במשך שנים ויצר סאגת אקשן אפית, טריפית וסוחפת במיוחד כמעט ללא שימוש באפקטים מיוחדים, ותוך יצירת עולם עשיר וקיצוני שלא נראה כמותו בקולנוע מזה שנים. ללא ספק סרט ההמשך הטוב ביותר של השנה ואחד מסרטי האקשן הגדולים בהיסטוריה.
"הסרט הכי טוב שנעשה בעשור האחרון ואחד הטובים שנעשו מעולם." (סרט השנה של בועז ארמוני)
"אחד מסרטי הפעולה המדהימים ביותר שנראו מזה שנים." (סרט השנה של יאיר הוכנר)
סרט השנה: הקול בראש (164)
היו שאמרו שפיקסאר איבדו את זה וכבר לא יוצרים סרטי אנימציה גדולים מהחיים, מרגשים ואינטליגנטיים, שמיועדים לקהל בוגר וצעיר כאחד. אז אמרו. "הקול בראש" הגיע והוכיח למלעיזים שאולפן האנימציה הטוב בעולם עדיין בשיאו, בסרט שמתרחש כולו בתוך ראשה של נערה צעירה בשם ריילי המתמודדת עם מעבר לעיר חדשה. הרגשות השונים מנסים לנווט את ריילי לבחור בדרך הטובה ביותר בחייה החדשים ויוצרים סרט אנימציה מרגש ומצחיק שפונה ללב של כל אחד מאיתנו.
"שימוש נבון בפלאי האנימציה כדי לחקור את עומקי הנפש והרגש" (סרט השנה של עידו רוזן)
"חוויה קולנועית טוטאלית " (סרט השנה של מרט פרחומובסקי)
במאי ואנשי קולנוע: דני לרנר ("קירות"), בועז ארמוני ("מסווג חריג"), ענר פרמינגר ("החיים בינתיים"), אלון נוימן ("אנטי וירוס"), נועה רגב (מנהלת סינמטק ירושלים), ארז ברנהולץ (מנהל מסגרות הקולנוע הישראלי בפסטיבל ירושלים), מרט פרחומבסקי (מקים מאגר עדויות הקולנוע הישראלי)