אור ביקורת סרט

Or Movie Review

תמונת מבקר
יאיר הוכנר על "אור":
"הסרט הישראלי הטוב ביותר של השנה ואחד החשובים שראיתי השנה בכלל."
"הסרט הישראלי הטוב ביותר של השנה ואחד החשובים שראיתי השנה בכלל."
ביקורת סרט לאור מאת יאיר הוכנר • מבקר ראשי
פוסטר Or
משחק דנה איבגי, רונית אלקבץ, מישר כהן, קטיה זימבריס, שמואל אדלמן במאי/ת קרן ידעיה  
ישראלי
סרט ארכיון   שלח סרט לחבר - Send Movie שלח/י
דירוג הגולשים
כבר ראיתם? העבירו את העכבר ודרגו!
293 כבר הצביעו! • עכשיו תורכם.ן
7.2/10
?
מדד פופולריות
/10
?
היכן תצפו
3.8% בקולנוע
84.6% בבית
איפה תצפו? 26 כבר הצביעו • לחצו והשפיעו!
7.0מומלץSeret Score

מי שמכיר את הסרטים הקצרים של הבמאית קרן ידעיה ידע בדיוק לאיזה סרט הוא נכנס. מדובר באחת היוצרות היחידות בארץ שכל יצירותיה עוסקות במעמד האישה בחברה הישראלית/מערבית או בפני עצמה. "אור" מחזיר את קרן אל עולם הזנות אחרי שבסרטה השני "לולו" היא הציגה דמות של זונה הכמהה לאהבה ובינתיים מסתפקת בלקוחותיה."אור" יוצא למסכי הקולנוע בישראל אחרי שהגיע להישג אדיר בפסטיבל קאן האחרון כאשר הוענק לו פרס "מצלמת הזהב", הישג ששום סרט ישראלי לא זכה להגיע אליו עד כה. הזכייה המרשימה עוררה יצרים שונים מרבצם. אין זה פלא, קרן היא פמיניסטית לוחמת וסרטה "אור" הוא שדה קרב יומיומי מעורר חלחלה ואין הרבה אנשים בארצנו שהיו רוצים לראות את ישראל כפי שקרן מציגה אותה בסרטה.
הסרט מתאר את שגרת יומה של אור, כמעט בת 18. יש לה אין ספור עבודות: שטיפת כלים במסעדת בשרים שכונתית, איסוף בקבוקים וניקיון חדר המדרגות של הבניין בו היא גרה. כשאיננה עובדת, היא הולכת לבית הספר ומטפלת באמה רותי, שעוסקת בזנות כבר יותר מעשרים שנה. מצבה הגופני של רותי מתדרדר. היא משתחררת מעוד אשפוז בבית החולים. אור מוצאת לאמה עבודה בניקיון ומחליטה שמעכשיו הכול יהיה אחרת.בעזרת בחירה נועזת של מצלמה העומדת במקום ותופסת את האירוע כפי שהוא, משחק נטול מחוות, בלי מוסיקה ברקע, מעניק "אור" לקהל הצופים חוויה קולנועית ייחודית המושפעת בעיקר מהריאליזם הבריטי הביקורתי והניאו-ריאליזם האיטלקי. "אור" הוא האנטיתזה לכל מה שהקולנוע הישראלי מייצג בתקופה האחרונה. זה לא "כנפיים שבורות", "האסונות של נינה" ו"מדורת השבט", אין כאן תסריט מדויק של צחוק ודמע. הקולנוע הישראלי לא מרבה בתקופה האחרונה להתעסק בבעיות חברתיות ומעדיף ליצור קולנוע אסקפיסטי, לברוח מהמציאות הישראלית המדכאת. "אור" עושה בדיוק ההפך, הוא לוקח את אחת הבעיות החברתיות שהמדינה מעדיפה להתעלם ממנה ושאנחנו היינו שמחים מאד לשכוח ומציג אותה בדרך הכי מטלטלת שאפשר.
בסרט חושפני וקשה כל כך, השחקניות חייבות להיות מושלמות. ידעיה עשתה בחירה חכמה כאשר החליטה ללהק את דנה איבגי בתפקיד הראשי. איבגי נותנת את אחת ההופעות החזקות ביותר שנראו השנה על מסך הקולנוע (אולי אפשר להשוות אותה לסיבל קקילי המדהימה מהסרט "עם הראש בקיר"). איבגי עושה את אחד התפקידים הקשים והנועזים ביותר ששחקנית ישראלית צעירה עשתה אי פעם ומתמודדת איתו בגבורה. רונית אלקבץ נותנת כאן את התפקיד המאופק ביותר שנתנה אי פעם לאורך הקריירה שלה. רותי היא זונה מזדקנת המכורה לעבודתה ברחוב ולמרות רצונה העז להפסיק היא פשוט לא מסוגלת."אור" הוא סרט הקולנוע הישראלי העלילתי הראשון שמצליח להציג את בעיית הזנות באמינות. לכן אין זה פלא שהוא הוזמן כבר לעשרות פסטיבלי קולנוע ברחבי העולם ולבטח ימשיך לגרוף עוד שבחים רבים. מעניין יהיה לראות כיצד הקהל הישראלי יגיב בקופות האם הוא עדיין יעדיף סרטי ממחטות כגון "כנפיים שבורות" ו"סוף העולם שמאלה" או שייתן סיכוי ליצירה ריאליסטית נוקבת זו.
אור - ביקורת גולשים / תגובות
צפיתם בסרט? ספרו לנו מה חשבתם!   הוסף/י ביקורת!
ק
אור
9/10
מסכימים?
0  0
קרן ד • נער.הפורסם ב 20.8.2005

סרט חזק! משאיר מחשבות ותהיות גם אחרי הצפייה. השחקנים ממש טובים, הם גרמו לצופים להזדהות עם הדמויות. אבל שמתי לב לכך שמבוגרים חושבים שהסרט איטי ופחות מעניין. רק שימו לב שהסרט קשה וקצת מדכדך ..

קרא.י עודישראלי • סרט ותיק (2004)
ס
אור
2/10
מסכימים?
0  3
סבי שיילן • בוגר.תפורסם ב 6.6.2005

סרט רדוד ופאתטי! רדוד, שטחי וזול. הביקורת של יאיר הוכנר יותר מגוחכת מהסרט עצמו. הביקורת הנבונה של אורי ברייטמן שמובאת כאן בתמצית משקפת בדיוק רב את הבעיות הקשות של התסריט: "אור" היא מלודרמה בוטה וחד-צדדית, שאיננה מציעה דבר מעבר לזעזוע בסיסי. זהו סרט מלודרמטי ופשוט, בעל עומק של כתבה קצרה ב"יומן" של יום שישי. "אור" מסתכם במפגן ילדותי של צדקנות חסרת-תכלית, שסופה התעלמות או התכחשות למוצר הקולנועי הסופי. במקום לטפל בנושא הזנות באופן מושכל וחדשני, הבמאית קרן ידעיה ממחזרת את כל הקלישאות הקולנועיות. במקום לדון בתופעת הזנות בהקשרים הרחבים ביותר שלה (מגע מיני תמורת טובת הנאה כלשהי, פערים כלכליים, אבטלה כרונית, סחר בבני-אדם, עולם שלישי מול המערב המתועש, האדם כחפץ), ידעיה מביטה על ישראל כולה באופן מונוליטי כמקום אטום, אדיש, בלתי נסבל למגורים. "אור" לא מצליח לנתח את המציאות ולהפריד בין סיבה ותוצאה, אשם וקורבן, אחראי וחסר-ישע. זהו הכישלון של הסרט: במקום לדון באופן מושכל ומעניין בתופעה, הוא מנסה רק לזעזע ולהגעיל. ל"אור" אין מה להציע מלבד דם, זרע ודמעות. הזונה אינה בהכרח קורבן חסר-ישע והלקוח איננו בהכרח נבל. ניתן למצוא שביל-זהב שבו שני הצדדים יוכלו לחיות את חייהם בלי להיפגע מבחינה בריאותית ופסיכולוגית. ניתן להכיר בתשוקה האנושית כמרכיב בלתי-נפרד מחיינו, ולא להפוך אותה לפשע בל-יסולח. לסיכום, "אור" לא חורג מגבולות הקלישאה, הבכיינות והכאילו-ריאליזם. הוא מנסה להציג דיוקן משכנע, אך משרבט מניפסט פזיז, צדקני ורשלני, שאינו משקף ראייה בוגרת של החברה המערבית. במקום להציע פתרונות אפורים במציאות מודרנית, הוא מחפש את השחור והלבן כדי לזעזע את קוני הכרטיסים.

קרא.י עודישראלי • סרט ותיק (2004)
ש
אור
9/10
מסכימים?
0  0
שני גואטה • בוגר.תפורסם ב 14.11.2004

סרט מצוין, עצוב וקשה. דנה איבגי ורונית אלקבץ מעולות בתפקידים הראשיים. אם אתם מצפים לסרט קליל, קומדיה, תלכו למשהו אחר. סרט ישראלי טוב! קצת מדכא, אבל בהחלט שווה צפיה.

קרא.י עודישראלי • סרט ותיק (2004)
ע
אור
10/10
מסכימים?
0  0
עומר סבג • נער.הפורסם ב 7.11.2004

סרט מדהים!! כל כך ריאלסטי, כל כך משקף את המציאות שלנו היום. קרן ידעיה בבימוי מבריק, אינטילגנטי, אומנותי וכל כך אנושי. רונית אלקבץ ודנה איבגי מדהימות. סרט מעיק וחשוב, הבמאית כל כך ניסתה לעשות רע לצופים והצליחה להעביר דרך זה את המסר בצורה הטובה ביותר! מדהים!!

קרא.י עודישראלי • סרט ותיק (2004)
ש
אור
1/10
מסכימים?
0  3
שי בקר • בוגר.תפורסם ב 1.11.2004

גועל נפש של סרט כמעט ללא עלילה שיטחי.רדוד,זול,ולא מהנה בכלל במקום להנות הצופה מגיע לראות צרות" של אחרים אין לי מושג מה ההלומה מצד המבקרים שזה סרט חובה וכו... הכל חרטא .. לכו לראות את ריצאד גיר וגניפר לופז ותיהנו לכם ,ולא תיצאו אם חרא של הרגשה

קרא.י עודישראלי • סרט ותיק (2004)
קישורים
חץ אור (עמוד סרט)
ביקורות נוספות של סרטי ישראלי
חיפוש ביקורות
לרשימת ביקורות אחרונות
סרטים מומלצים ע"י הגולשים
The Great Lillian Hall
1ליליאן הול: האור שבפנים
ציון גולשים
9.2/10
ציון מבקרים
2.3/5
Michael
2מייקל
ציון גולשים
9.1/10
ציון מבקרים
2.8/5
La Grazia
3החסד
ציון גולשים
8.8/10
ציון מבקרים
3.0/5
Kupa Rashit
4קופה ראשית
ציון גולשים
8.7/10
ציון מבקרים
3.2/5
Colours of Time
5צבעי הזמן
ציון גולשים
8.6/10
ציון מבקרים
3.5/5
טריילרים חדשים
The Dog Starsכוכבי הכלב How to Make a Killingעשיר רצח One night onlyלגמור את הלילה Cuz Youre Uglyכי את מכוערת
ארכיון הניוזלטר של אתר סרט
Xאוהבים לחיות ב Seret?לחצו ועקבו גם באינסטה!
Xאוהבים לחיות ב Seret?פרגנו בלייק והישארו מעודכנים גם בפייס!