מבקר האתר רון פוגל בדיווח אחרון מפסטיבל קאן: הסרט האיראני "זו הייתה רק תאונה" שזכה בדקל הזהב והסרט של השחקן הישראלי שזכה בפרס הסרט הקצר, ראיון עם האחים דארדן על סרטם החדש זוכה התסריט בקאן "אמהות צעירות" ודירוג עשרת הסרטים הטובים ביותר שהיו בפסטיבל
פסטיבל קאן לקראת סיום וביום לפני אחרון של הפסטיבל אני צופה בסרט החדש של אבירי הקולנוע החברתי ז׳אן פייר ולוק דארדן "אמהות צעירות" העוסק במקלט לבנות עד גיל 18 שילדו ולומדות איך להיות אמהות ולגדל את ילדם. מדהים לגלות שצמד האחים בני ה-70 פלוס ממשיך לעשות קולנוע איכותי עם מסר חברתי אפקטיבי.
אני ממהר לראיון עם מרטין בורבולון, שביים לאחרונה את שני סרטי "שלושת המוסקטרים" המצליחים והכיפיים. אני משוחח עם הבמאי על סרטו האחרון "13 ימים ולילות" העוסק בפינוי אזרחים מערביים ב-2021 מקאבול כשהטאליבן כובשים את העיר. הבמאי המקסים מספר בין היתר על הצעות שמגיעות מהוליווד לאור הצלחתו בצרפת. הראיון יפורסם כשהסרט יגיע לארץ. אני ממשיך לראיון עם האחים דארדן שפגשתי לפני כעשור שנים בביתו של השגריר הבלגי בישראל. האחים כובשים ומתמסרים לשאלות בראיון הכי נינוח שקיימתי בקאן מזה זמן רב.
הסרט השני שלי להיום הוא סרטו של הבמא היפני קוג׳י פוקדה "אהבה במשפט" העוסק בתרבות להקות הפופ ביפן (ג׳יי פופ) ובאיסור הלא כתוב על אותן נערות צעירות החברות באותן להקות להתאהב. ברט מודחת בחורה מלהקה מצליחה אחרי שמתגלה שהיא מקיימת מערכת יחסים עם בחור. הסרט מבוסס על סיפור אמיתי וחשף בעדינות ובתבונה צד אפל של תעשיית המוזיקה היפנית. בסיום הסרט אני מראיין את הבמאי החביב ויצא שהשנה היו לי לא פחות מארבעה ראיונות עם במאים יפנים - הקולנוע היפני די מככב בפסטיבל וככל הנראה תופס את מקומו של הקולנוע הקוריאני שדי נעלם מקאן השנה אחרי שנים רבות של נוכחות מרשימה. אני מקנח בהצגת חצות לסרטו האחרון של איתן כהן "האני לא" על בלשית פרטית בלוס אנג׳לס. סרט חביב ולא יותר.
ביומי האחרון בקאן הכל משתבש ולמשך חמש שעות מעשר בבוקר יש הפסקת חשמל בכל דרום צרפת והפסטיבל עובר לתאורת חירום, החניות נסגרות והספרים מספרים מחוץ למספרות (צריך לראות בשביל להאמין). אני הולך לטקס פרסי פיפרסקי - ארגון מבקרי הקולנוע העולמי (שימשתי כיו״ר פיפרסקי בקאן לפני ארבע שנים) הם מעניקים את הפרס בתחרות הראשית לסרט שהכי אהבתי בפסטיבל – "סוכן חשאי", של קלבר מנדוזה שאף ראיינתי אותו. בפרס ״מבט מסוים״ זוכה השחקן האריס דיקנסון (״משולש העצבות״) על סרט הביכורים שלו כבמאי "קיפוד ים".
תיכף מתחיל טקס הסיום ואני ממהר לשטיח האדום החמישי שלי השנה בקאן וצופה בטקס הפרסים הקצר (בסך הכל שעה ועשר דקות). סרטו של הבמאי האיראני ג'עפר פאנאהי, "זו הייתה רק תאונה", הוא הזוכה בפרס הראשי של "דקל הזהב". פאנהאי נחשב מתנגד למשטר האיראני, ובשנת 2010 הוא נידון למאסר, ונאסר עליו לביים סרטים למשך 20 שנה. לאחרונה, ולאחר שלפני שנתיים נאסר שוב ועונה בכלא, הפך בית המשפט העליון של איראן את פסק הדין כנגד הבמאי ולכן הוא יכול היה להגיע השנה לפסטיבל. סרטו החדש עוסק באדם שנוסע עם אשתו ההרה וביתם באזור כפרי, וככל הנראה פוגע בלילה בבעל חיים. כשהוא מבקש עזרה במוסך, נדמה לבעל המוסך שהוא מזהה את הנהג הפוגע כחוקר שעינה אותו בכלא האיראני – אז הוא חוטף את הנהג ושוקל להרוג אותו עם חבריו שעונו אף הם בכלא.
בפרס השני בחשיבותו בפסטיבל, הגרנד פרי, זכה סרטו של יואכים טרייר "ערך רגשי", שעוסק באב (סטלאן סקארגארד) שחוזר לביים סרט בנורבגיה ומחדש את הקשר עם בנותיו; בפרס השלישי בחשיבותו - פרס חבר השופטים, זכו שני סרטים: הסרט הספרדי-צרפתי "סירט" העוסק באנשי מסיבות במרוקו, והסרט "צליל הנפילה" הגרמני, שעוסק בכמה דורות של נשים. פרס הבמאי הוענק לבמאי הברזילאי קלבר מנדוזה על סרטו "סוכן חשאי", שעוסק בברזיל של תקופת הדיקטטורה; השחקן וגנר מורה ("נרקוס"), שמגלם בסרט אדם שנרדף על ידי המשטר, זכה בפרס השחקן לשנה זו.
פרס השחקנית הוענק לשחקנית הצרפתייה נדיה מליטי, על תפקידה כמתבגרת בסרט "אחות קטנה". פרס התסריט הוענק לאחים דארדן על סרטם "אמהות צעירות". הסרט של השחקן הערבי-ישראלי תאופיק ברהום "אני שמח שאת מת עכשיו", זכה בפרס הסרט הטוב ביותר בקטגוריית הסרט הקצר. "אני מייחל לכך שבעוד 20 שנה, מי שיבקר ברצועת עזה יוכל ליהנות מהביקור שלו שם", אמר ברהום על הבמה עם קבלת הפרס.
ראיתי כמעט את כל הסרטים הזוכים בתחרות הראשית ואפילו ראיינתי חלק מהזוכים ואני די מרוצה מהבחירות השנה. אז זהו - תם ונשלם פסטיבל קאן התשיעי שלי והנה מצעד הסרטים האהובים עלי מתוך ה-28 שראיתי:
1. סוכן חשאי - הסרט המהנה של הפסטיבל
2. זו הייתה רק תאונה - זוכה דקל הזהב הוא בעיני הנוקב ביותר מהסרטים שראיתי
3. 13 ימים ולילות - אקשן מהוקצע ומוצלח
4. סירט - מופע הרהורי קיומי בערבות מרוקו
5. רנואר - דיוק יפני כמעט מושלם
6. כן - נדב לפיד ממריא לגבהים חדשים
7. אישה וילד - עוד יצירה איראנית מטלטלת
8. Highest 2 Lowest - ספייק לי חוזר ובגדול
9. יציאה 8 - סרט יפני מוזר ומשעשע
10. אמהות צעירות - עוד סרט חברתי ומוצלח של האחים דארדן