פסטיבל הקולנוע הסיני מתקיים בימים אלו בסינמטקים ברחבי הארץ ומקרין מבחר מהסרטים המובילים מסין בשנה החולפת ממגוון ז'אנרים. לכבוד הפסטיבל ישבנו לשיחה עם האדם שייסד את הפסטיבל - מבקר האתר רון פוגל
סינמטקי תל אביב, חיפה, שדרות, חולון וסינמטק ירושלים מארחים השבוע את פסטיבל הקולנוע הסיני בין התאריכים 25-29 ביוני 2017. הפסטיבל, פרי שיתוף פעולה שגרירות סין בישראל, חוגג 25 שנים לכינון היחסים בין ישראל לסין, ומאפשר לקהל הישראלי לצפות במיטב התוצרת הקולנועית הסינית של ימינו וליהנות מפועלם של הבמאים והשחקנים הבולטים בסין כיום. יוזם הפסטיבל הוא מבקר אתר "סרט" רון פוגל, לכבוד הפסטיבל התיישבנו איתו לשיחה.
איך עלתה היוזמה לפסטיבל?
כחובב מושבע של קולנוע אסייתי, אני מנהל מזה שש שנים את שבוע הקולנוע הקוריאני. שוק הקולנוע הסיני בהתעוררות אדירה ולכן החלטתי ליזום ולהרים גם שבוע קולנוע שכזה. השגרירות הסינית הציגה בפניי מספר של סרטים אופציונליים ומהם בחרתי את סרטי שבוע הקולנוע.
מה לדעתך מייחד את הקולנוע הסיני בנוף העולמי?
"מסוף שנות התשעים, ובמיוחד בימינו, הדגש בקולנוע הסיני עבר מקולנוע אמנותי לסרטים המיוצרים בשיטת הבלוקבסטרים במערב ולכן כיום זו תעשייה פחות ייחודית. עדיין מדובר במסורת קולנועית של למעלה ממאה שנה. זהו קולנוע שהתחיל כמושפע מהאופרה הסינית העצורה והמציא את עצמו שוב ושוב ובימי הדור החמישי של הבמאים הפך לביקורתי כלפי השלטון. כיום זו אחת התעשיות הגדולות בעולם המייצרת סרטי אומנות לצד סרטים עתירי תקציב ופעלולים. יש בה את האסתטיקה שמאפיינת את הקולנוע האסייתי ואת עוצמת הרגשות הבלתי נגמרת שבמערב נדמית מדי פעם כמוגזמת".
[*]
(תמונה מתוך הסרט "אפטרשוק")
בפסטיבל יוקרנו סרט האנימציה "חזרתו של מלך הקופים", סרט הפשע "שלושה", הדרמה "טווס הלילה", הסרט הדוקומנטרי "נולד בסין", סרט האסונות "אפטרשוק" והדרמה "דוקטור רוזנפלד".
מבין הסרטים מהו הפייבוריט שלך?
"הסרט 'אפטרשוק' של הבמאי הסיני המוכשר פנג שיאוגנג, המכונה שפילברג הסיני. סרט שמתאר את רעידת האדמה העזה שפקדה את סין ב-1976 ואת תוצאותיה ההרסניות".
יש לא מעט סרטי ז'אנר בפסטיבל האם הדבר אופייני לקולנוע הסיני? מהם הז'אנרים הפופולריים בקולנוע זה?
"אכן סרטי הז'אנר פופולריים בסין: קומדיות וסרטי אקשן הם בין הז'אנרים הפופולריים".