לכבוד יום הקולנוע הישראלי שחל היום ובו יוקרנו ברחבי הארץ סרטים ישראליים, חלקם בהקרנות טרום בכורה, במחיר של 10 שקלים בלבד עורך מדור הביקורות יאיר הוכנר והמבקר ומרצה הקולנוע רון פוגל עם ההמלצות שלהם למה שכדאי לכם לראות
ההמלצות של יאיר הוכנר
מאמא - סרטה של הקולנוענית אור סיני מספק ליבגניה דודינה תפקיד ראשי התפור למידותיה. קשה לדמיין את הסרט הזה מתקיים ללא השחקנית הכל כך מוכשרת בתפקיד הראשי. נכון שהתסריט כתוב היטב, הסרט מצולם יפה ושחקני המשנה הישראלים והפולנים ראויים לחלוטין, אבל בלי דודינה הסרט הזה לא היה יכול להתקיים. הוא כל כולו נטו הכישרון שלה.
דודינה בקלות הייתה יכולה להיות כוכבת קולנוע ברמה בינלאומית המחזיקה מסך רק בזכות הנוכחות שלה, אבל יש לה הרבה יותר מנוכחות מכשפת. היא גם שחקנית אדירה וסיני יודעת זאת ומנצלת זאת עד הסוף. דודינה היא המרלן דיטריך והגרטה גרבו של הקולנוע הישראלי. פשוט שחקנית אדירה והיא הופכת את "מאמא" ליצירה שכדאי מאוד לצפות בה. (5 לדודינה, 3.5 לסרט).
מכולת - סרט ביכורים נוסף, הפעם של יובל שני. גם כאן דמויות של אאוטסיידרים, אמיר ואליהו המתגוררים בשכונת מצוקה בפאתי ירושלים, הן במרכז הסרט. אמיר עובד במכולת של אביו (מוריס כהן בתפקיד מרשים נוסף) שגם מספקת באופן לא חוקי תרופות לתושבי השכונה. אליהו גר עם אמו הנרקומנית שכנראה גם עובדת בזנות (הילה וידור המעולה) וסביו הקשיש שגוסס לאיטו בכורסא בסלון הבית.
השניים, הפכים השונים אחד מהשני, ימצאו את המחבר ביניהם בעולם מנוכר שבו הם המבוגרים האחראים. עידו טאקו הוא כרגע אחד השחקנים הצעירים הטובים ביותר הפועלים בארץ ושני הפרויקטים הקולנועים בכיכובו - "החייל הנעלם" ו"קרוב אליי" - הם מהסרטים הישראליים הטובים ביותר של תקופתנו. טאקו והתגלית אמיתי שולמן מספקים כאן הופעות מעולות.
כי את מכוערת - סרטה של שרון אנגלהרט (בימוי ותסריט) בהפקתם של שלומי אלקבץ, גלית כחלון, עמוס הולצמן ופול קאדיו. זהו קודם כל סרט החושף בפנינו שתי תגליות חדשות לחלוטין שפשוט כיף להתענג על משחקן: ריקי רייף סיני המעולה שמגלמת את אביגיל, בת בכורה במשפחה לא מתפקדת בירושלים, שעומדת להצטרף לקורס קצינות ואורי אבינועם המגלמת את אחותה הצעירה.
התוכנית לבלות את סוף השבוע בסטוצים וסרטים משתבש כאשר אחותה הצעירה בת ה-15 נכנסת להיריון דווקא מהבחור שבו אביגיל מאוהבת (בן סולטן). עכשיו אביגיל נאלצת לבלות את הוויקנד בחיפוש אחר דרך לעזור לאחותה לבצע הפלה. יעל אבקסיס מגלמת את האמא הדיכאונית והלא מתפקדת המסרבת לצאת מהמיטה ואילו יוסי מרשק הוא הגרוש שנטש את בנותיו. שניהם נהדרים בתפקידים שקטנים על מידותיהם. על אף הרגעים המשעשעים במהלכו, מדובר ביצירה דרמטית חזקה ומפתיעה עם סוף מרגש במיוחד.
חיים ללא כיסוי - בראשית שנות האלפיים, החל תור הזהב של הקולנוע הישראלי עם “חתונה מאוחרת” ואיתו היה גל של סרטים ישראלים איכותיים שכל אחד מהם הביא מאות אלפי צופים לאולמות. “חיים ללא כיסוי”, סרטו החדש והמעולה של תום שובל, היה יכול להיות להיט שובר קופות בתקופה ההיא שנמשכה בערך עשור. תקופה שבה הקהל הישראלי עדיין היה אינטלקטואל ופתוח לקולנוע ישראלי בועט ואחר.
שובל, אחד הקולנוענים הישראלים החשובים ביותר הפועלים כרגע בישראל, מציב מול הקהל דמות קורעת לב, שבמציאות מרביתכם תעברו מדרכה כדי לא לעבור לידה, הומלסית עם מחלת נפש. "חיים ללא כיסוי" בכיכובה של דאנה איבגי, שמספקת כאן שיא נוסף בפילמוגרפיה המופתית שלה, הוא אוטוסטרדה חסרת מעצורים שתחדור לכם לתוך הלב ותדרוס אותו כמו רכבת שאיבדה את הבלמים.
הסרט הזכיר לי שתי יצירות מופת: "עירום" של מייק לי (1993) ו"אור", סרטה של קרן ידעיה שזכה בפרס "מצלמת הזהב" בפסטיבל קאן 2004, בכיכובן של רונית אלקבץ ז"ל ודאנה איבגי. שתי יצירות קולנועיות על צעירים הנמצאים במעגל נוראי נטול עתיד או תקווה. סרט שאתם חייבים, אבל חייבים לראות.
ההמלצות של רון פוגל
מאמא - לפני תשע שנים זכתה הבמאית אור סיני בתחרות סרטי הסטודנטים של פסטיבל הקולנוע בקאן עם סרטה "אנה" בכיכובה של יבגניה דודינה. בשנה שעברה היא חזרה לשטיח האדום עם סרטה העלילתי הראשון המצוין "מאמא", שגם בו מככבת דודינה ועוסק בעובדת זרה מפולין שעובדת בישראל ואז חוזרת לארצה.
ליגה של גדולים - סרטי ספורט נדירים בארצנו וגם סרטי ילדים והסרט "ליגה של גדולים" מצליח לשלב בחוכמה בין הז'אנרים וגם לרגש, אז קחו את הילדים ולכו לראות קולנוע כחול-לבן שעושה טוב בלב.
חיים ללא כיסוי - תום שובל מביים יצירת עוצרת נשימה המבוססת על סרטו הקצר. דאנה איבגי היא ליבי - דמות מעורערת שמחפשת את עצמה בשולי העיר הגדולה ונתקלת באנשים בשלל סיטואציות סוריאליסטיות. איבגי שוב מוכיחה כי היא אחת השחקניות המוכשרות בקולנוע הישראלי ואי אפשר להישאר אדיש לטור דה-פורס שלה.
כי את מכוערת - סרט הביכורים של שרון אנגלהרט (שהיה לי הכבוד לקרוא את התסריט המקורי שלו לפני שבע שנים) על חיילת שנלחמת עם כל העולם ומנסה לטפל באחותה הצעירה במקביל. התייחסות נבונה לנושא דימוי הגוף בסרט שמזכיר מאוד את סרטיה של אנדריאה ארנולד ("מחוץ למים"). עם ריקי רייף סיני המדהימה בתפקיד הראשי ולצדה התגלית אורי אבינועם. סרט מעט בוסרי אבל אותנטי בצורה סופר מרשימה.
מכתב לדויד: הגרסה המלאה - סרט הדוקו הטוב של השנה, יצירה שהיא הרבה מעבר לקולנוע תיעודי. הרהור סינמטי מלא עצב של תום שובל על האחים למשפחת קוניו שנחטפו ב-7 באוקטובר ושבו לפני מספר חודשים, כשדויד כיכב לפני מעל לעשור בסרטו העלילתי הראשון של שובל "הנוער". הסרט שהוצג בבכורה בפסטיבל ברלין לפני שנה וחצי, יוצג בגרסה המלאה עם אחרית דבר לאחר חזרת האחים.
שמיים וארץ - דרמה עוצמתית ונוגעת ללב של רובי דואניאס בכיכובם של הילה סעדה ותום אבני. זוג מתמודד עם גילוי מפתיע הקשור לבנם הקטן.