שלח לחבר הוסף תגובה
הבמאי הדוקומנטרי המוערך נפטר בפריז בגיל 92. סרטו בן התשע וחצי שעות "שואה", שבוסס על עדויות ניצולים, עדי ראייה ונאצים, היה לסרט החשוב ביותר בשימור זיכרון השואה. לנצמן ביים סרטים תיעודיים נוספים בנושא זה בהם "אחרון הלא צדיקים" ו"סוביבור"
קלוד לנצמן, מיוצרי הקולנוע הדוקומנטריים הגדולים אי פעם שאחראי ליצירה המונומנטלית "שואה", הלך לעולמו היום (חמישי) בגיל 92 בצרפת.
לנצמן נולד ב-1925 בצרפת ובגיל 18 הצטרף לתנועת ההתנגדות הצרפתית והשתתף בלחימה בנאצים. הוא התמחה בפילוסופיה בסורבון ולאחר מכן החל לביים סרטים תיעודיים, כשסרטו הראשון "ישראל, למה?" משנת 1973 בחן את החיים בישראל מאז קום המדינה. בשנת 1985 ביים את "שואה", עליו עבד במשך 11 שנים, סרט שהפך לאבן דרך בקולנוע הדוקומנטרי ובקולנוע המתייחס לשואת יהודי אירופה.
הסרט, שמבוסס על עדויות של ניצולי שואה, עודד דיון גדול מאוד בנושא השואה מכיוון שהוא נתן לניצולים, עדי ראייה ונאצים לדבר בקולם במשך תשע וחצי שעות בהן נחשפו זוועות מלחמת העולם השנייה. לנצמן טען כי אין אפשרות לחקור את הסיבות לרוע של גרמניה הנאצית וסירב לשלב קטעי ארכיון מתקופת השואה ונתן לעדויות לדבר בשם עצמן, מה שעורר אימפקט עצום.
מחומר הגלם בן מאות השעות של "שואה" יצר לנצמן מספר סרטים נוספים בנושא שהעלו שאלות מוסריות קשות והיו נדבך חשוב בשימור זיכרון השואה. בין סרטיו היו "אחרון הלא צדיקים" על בנימין מורמלשטיין, אחרון ראשי מועצת הזקנים (יודנראט) במחנה הריכוז טרזינשטאדט והסרטים "סוביבור", "ארבע אחיות" ו"דו"ח קרסקי". סרט נוסף שביים הקולנוען היה הסרט "צה"ל" שחקר את המיתוס הצה"לי.
בשנת 2001 קיבל לנצמן פרס על מפעל חיים מטעם סינמטק ירושלים ובשנת 2015 לכבוד יום הולדתו ה-90 העניק גם פסטיבל הקולנוע בחיפה פרס מפעל חיים לבמאי, שביקר פעמים רבות בישראל והיה בעל קשר הדוק למדינה. בשנת 2011 יצאה בעברית האוטוביוגרפיה שלו "הארנב מפטגוניה" בה הוא מתאר את ביקוריו הרבים בישראל ואת האופן בו עבד על הסרט "שואה".
אלעד שלו - לעמוד הפרופיל | ביקורות / כתבות נוספות