חדשות קולנוע וסרטים

Seret מהעבר: 20 שנה ל"באולינג לקולומביין"

מדור Seret מהעבר
שלח לחבר הוסף תגובה
הסרט הדוקומנטרי "באולינג לקולומביין" של מייקל מור על הטבח בבית הספר התיכון בקולורדו וטירוף הנשק בחברה האמריקאית הוא סרט חשוב מאין כמותו, מרחיב אופקים ובאותה מידה מדכא, מתוקף המציאות המתסכלת שגם 20 שנה לאחר יציאתו לא השתנתה, אלא להיפך, רק הפכה לאלימה ורצחנית יותר
את הפעם הראשונה שראיתי את הסרט ''באולינג לקולומביין'' אני אף פעם לא אשכח – אמא שלי השיגה קלטת VHS של הסרט, ולקראת גיל 10 צפיתי בו לראשונה. יש סצנה אחת שלא יצאה לי מהראש במשך שנים, כזו שהפחידה אותי עד עמקי נשמתי: קטעי הווידאו הבלעדיים של אריק האריס ודילן קלבולד, כשהם מחליפים מחסניות ועל הדרך גם מנהלים שיח קטן ביניהם בזמן שהם מתהלכים בשאננות בתוך מתחם הקפטריה של תיכון "קולומביין" בקולורדו. רק כמה דקות לפני זה, הם רצחו באכזריות 12 תלמידים ומורה אחד והיממו את אמריקה כולה.

הטבח הנוראי, העלה אין ספור שאלות שעל חלקן אין יותר מידי תשובות, אבל שאלה אחת חשובה ביותר ניצבה בראש – "האם זה יכול היה להימנע?". זו השאלה אותה הבמאי מייקל מור מנסה להבין בסרט הדוקומנטרי, זוכה האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, שיצא היום לפני 20 שנה. מור, שידוע כיוצר סרטים שנון ואקטיביסט שלא מפחד להתערב רגשית בנושאים בהם הוא עוסק, לא היסס במהלך הקריירה שלו לגעת גם בנושאים שלאף אחד אין "חשק" לגעת בהם. בתחילת הקריירה שלו הוא עשה את המוות ליצרני הרכבים של מדינת מישיגן והדרך בה הם הפקירו את אלפי העובדים שהעסיקו. בהמשך הקריירה שלו הוא התנגח עם ג'ורג' בוש הבן ולא היסס גם לצאת נגד דונלד טראמפ.

[*]

אבל אם יש סרט אחד שבו הוא התעלה לרמות הכי גבוהות של יצירת תעודה דוקומנטרית, זהו ללא ספק "באולינג לקולומביין". במהלך הסרט מגיע מור לעיירה הקטנה ממנה הגיעו צמד היורים בתיכון, תוך שהוא מנסה להביא בפנינו את האווירה הכללית בה גדלו שני הבנים. במקום בו הנשק הוא כלי חובה בבית כמו מים ואוכל, וכאשר סבתות זקנות מתלהבות מאקדחי גלוק ורובה צלפים בתערוכת נשקים כאילו היו ירקות בסופר, מה הפלא ששני נערים יחליטו לקחת נשק ומטעני צינור לבית הספר שלהם ולרסס לכל עבר.

מור, שלא מגיע רק בתור זה שמאשים אלא גם זה שמנסה להבין, לא מסתיר מאיתנו את העבודה שהאריס וקלבולד אכן חוו בריונות בבית הספר. עם זאת, במהלך הצפייה בסרט קשה שלא לשים לב לכך שבאמריקה רכישת נשק ושימוש בו היא דרך "לגיטימית" ליישב סכסוכים. אמנם קשה לי להסכים ברמה מסוימת עם הניסיון של מור לשייך את השימוש בנשק לכך שמשפחות הנערים וסביבתם עבדו במפעלים של חברת הנשק הענקית "לוקהיד-מרטין". זה נראה לי כמו חיבור פשטני מדי, שכן אם נסתכל רגע על הארץ שלנו – רבים עובדים סביב חברות שעוסקות בנשק (התעשייה האווירית, אלביט וכד'), ופה אנשים לא קמים בבוקר ולוקחים רובה עוזי לבית הספר.

עד כמה שהצפייה בסרט היא חוויה מפכחת ומעניינת, היא באותה המידה ואפילו יותר גם מתסכלת מאוד. גם היום, אירועי הירי ההמוניים בחברה האמריקאית לא פסקו לרגע וכל ניסיון לבצע הגבלות על מכירת נשק, נתקל בהתנגדות גורפת של לובי הנשק והמפלגה הרפובליקנית. כאן נמצאת ההבנה הכה מתסכלת: זה לא שהאריס וקלבולד לא שפויים, אלא להפך – מרגיש שהם היו צלולים ומחושבים מאי פעם, מפומפמים באג'נדה אמריקאית ובמשיכה אותנטית לאלימות.

האלימות נמצאת בכל מקום מסביבנו, היא חלק אינטגרלי בחיינו ובתכנים אותם אנחנו צורכים על בסיס יומי בטלוויזיה. לנוכח העומס הלא סביר שמחלחל למוחנו בכל כניסה פשוטה לרשתות החברתיות או צפייה במהדורת החדשות, נראה כי יצירות חשובות כמו "באולינג לקולומביין" הם תרופת המנע המפכחת שכולנו צריכים. זה בדיוק מה שמציב את הסרט כאחד מהסרטים התיעודיים החשובים שנעשו אי פעם.
רותם שרון - לעמוד הפרופיל | ביקורות / כתבות נוספות
תגובותהוסף תגובה
אין תגובות לכתבה.
 
לחצו כאן להיות הראשונים לפרסם תגובה לכתבה זו !

 
רלוונטי
 
חיפוש בארכיון 2024
הצג את כל הידיעות / כתבות מחודש ושנה מסויימים (יש לסמן שנה וללחוץ על החודש הרצוי)
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
או בצע/י חיפוש טקסטואלי בארכיון
בחר/י תאריך: מ עד
חפש בכל הארכיון
There Is Still Tomorrow1מחר יום חדשציון גולשים10 / 9.0ציון מבקרים5 / 2.5
Noahs Ark2התיבה של נוחציון גולשים10 / 8.7
Fly Me to the Moon 20243קח אותי לירחציון גולשים10 / 8.6ציון מבקרים5 / 2.7
Take a Chance On Me4אדוני השופטציון גולשים10 / 8.5
Un mondo a parte5עולם מפריד בינינוציון גולשים10 / 8.5ציון מבקרים5 / 3.3
Elioאליאו Flight Riskטיסה מסוכנת Moana 2מואנה 2 Wickedמרשעת
ארכיון הניוזלטר של אתר סרט