לרגל ציון פתיחת מבצע "ברברוסה", יוקרן בסוף השבוע בסינמטק ת"א הסרט החדש "הדרך לבאבי יאר", החותם את הפרויקט התיעודי "השואה הלא ידועה" של היוצר בוריס מפציר, אשר מבקש לתת לראשונה ביטוי קולנועי לשואת היהודים בברית המועצות • סקירת אורח של גידי אורשר
הבמאי בוריס מפציר מישיר מבט אל הימים האפלים של שואת יהודי ברית המועצות ומדינות הלוויין שלה ואל מאמצי ההכחשה של השלטון הסובייטי גם שנים אחר כך ומחליט, כמעט לבדו, להרים את מסך ההשתקה הכבד. כבר שנים שהוא נע ונד בין פלכי מה שהיה פעם הממלכה הטוטליטרית הקומוניסטית, ברוסיה, באוקראינה, ברוסיה הלבנה, בליטא, בלטביה, באסטוניה – בכל חבל ארץ שנמצא ממזרח לגבול הפולני, גבול שלאורכו נעצרה גם המודעות של העולם לסיפור הנורא של השמדת יהודי מזרח אירופה.
כשלושה מיליון יהודים נרצחו במרחבים אלה בזמן מלחמת העולם השנייה, כמעט מחצית מהנספים באירופה כולה, אולם סיפורם הושתק ע"י השלטונות הסובייטים. מדוע? אולי משום שניסו להסתיר את שיתוף הפעולה של האוכלוסייה המקומית עם מעשי הרצח, אולי מסיבות פוליטיות וההתנכרות למדינת ישראל הצעירה בראשית דרכה שהייתה חלק מהאויב מן המערב במלחמה הקרה. את זה מנסה בוריס לחקור בשורה של סרטים שיצר במסגרת פרויקט חיים שלו. את זה ואת מה שנשאר שם במזרח מאותם ימים נוראים וצמח על אדמה חמוצה מדם.
[*]
בניגוד לסרטים "הקונבנציונליים" על השואה הנסמכים על חומרים ארכיוניים ובהמשך למורשתו של קלוד לנצמן שפורט את הטירוף ורוע הלב למעשים קטנים של אנשים קטנים במערכת המכתיבה את מהלך חייהם, גם בוריס מצלם עדויות של מי שהיה, של מי שזוכר, של מי ששמע ושל מי שהעדיף לשכוח. הוא משרטט תמונת חיים של אלה שנגעו באירועים, אולי אפילו היו חלק מהם, לצד אלה שנושאים את הזיכרון כחלק ממחזור הדם שלהם, מצדיקים, מסבירים או מכים על חטא.
הוא בוצע את המרחבים הללו, שהיו פעם גיא הריגה והיום עטפו עצמם בשכבה עבה ירקרקה ולחה של רצון לשכוח, מעורבת בהדים רחוקים של רגשות אשמה. מפגשים עם מי שנשאר, מי שהביט מהצד, מי שניסה לעזור, מי שזוכר את השכנים שהשתתפו בפוגרומים המשתוללים, סיפורים נוראיים על אכזריות אנושית, על התנכרות של שכנים לאותו הכפר, לאותו רחוב בעיירה. הכול בנימה עובדתית, עניינית, כמעט חסרת רגש. מצמררת.
בשמונה סרטים, שכולם מהווים עדויות מצולמות ומרטיטות בכנותן ובעומק שלהן, הולך בוריס מפציר "בעקבות השואה הלא ידועה". הפרקים, כל אחד מהם סרט ועולם ומלואו, הם: "שומרי הזיכרון", "החזית המזרחית", "מעבר לניסטרו", "עד הצעד האחרון", "אנחנו מרשים לכם למות", "גוטנלנד", "הדרך לבאבי יאר" והסרט האישי ביותר בו הוא מתחקה גם על עקבות משפחתו בריגה "מגרות הזיכרון". זהו פרויקט חיים שיש בו חשבון היסטורי עם האופל האנושי וחשבון אישי שמפרק נטל של חובה מוסרית.
הקרנות בהשתתפות היוצר בוריס מפציר יתקיימו בסוף השבוע הקרוב בסינמטק תל אביב לרגל ציון תחילת מבצע "ברברוסה", פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות, ביוום שישי, 22.6.18 בשעה 11:00, יום שבת, 23.6.18 בשעה 14:30. בנוסף, ב-21.6 תתקיים הקרנה של הסרט ב"יד ושם" במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין.