לאחר 33 שנה, פנינה בלייר פורשת מתפקידה כמנהלת האמנותית של פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה ומונתה לנשיאת כבוד של הפסטיבל. ירון שמיר נבחר למ"מ המנהל האמנותי של פסטיבל חיפה • וגם: הפסטיבל השני לסרטי נשים בירושלים יוצא לדרך בהשתתפות נשיאת האקדמיה האירופית לקולנוע, הבמאית המועמדת לאוסקר אניישקה הולנד
פנינה בלייר, המנהלת האמנותית של פסטיבל חיפה - פורשת מתפקידה
לאחר 43 שנות עבודה בקידום אמנות הקולנוע בעיר חיפה - מתוכן 19 שנה כמנהלת סינמטק חיפה ו-33 שנה כמנהלת אמנותית של פסטיבל הסרטים חיפה, פנינה בלייר פורשת מתפקידה. ירון שמיר נבחר כממלא מקום המנהל האמנותי של הפסטיבל ומ"מ מנהל סינמטק חיפה. כאות הוקרה על תרומתה, רבת השנים, מונתה בלייר לנשיאת כבוד של הפסטיבל. בנוסף, תשמש פנינה כאוצרת מסגרת "במבט אישי" וכיועצת לקשרים בינלאומיים ולאירועי תעשיית הקולנוע.
בלייר, מהדמויות המשפיעות בתעשיית הקולנוע הישראלית, שימשה משנת 1988, כמנהלת האמנותית של פסטיבל הסרטים הבינ"ל חיפה. במהלך השנים היא הובילה, בנתה, קידמה והפכה אותו מפסטיבל קטן בן 30 סרטים לפסטיבל בינלאומי גדול, מוכר ומוערך, החושף מדי שנה, תכנית אמנותית איכותית של כ- 200 סרטים חדשים זוכי פרסים מכל רחבי העולם, מארח את יוצריו ומקיים כנסים ומפגשים בינלאומיים – לקידום הקולנוע הישראלי בעולם. בלייר הייתה אחראית במסגרת תפקידה, על יוזמות, השקות וליווי של אירועי תעשיית הקולנוע והטלוויזיה, ותחרויות הקולנוע הישראלי והבינ"ל, על גיוס כספים, מענקי הפקה ופרסים לזוכים.
היא יזמה שיתופי פעולה בינלאומיים מקצועיים, בין השאר, עם האיחוד האירופי "סינמה וטלוויזיה אירופה", השקת מסגרת "שכנים"(94) והבאת אורחים מעולם הקולנוע הערבי במצרים תוניס ומרוקו, לראשונה בישראל, השקת "יום הקולנוע הפלסטיני" (2006) ועוד רבים. בלייר הייתה אמונה גם על גיוס אורחים ושופטים, נציגי תעשיית הקולנוע הבינ"ל, ביניהם שחקנים ובמאים ידועים, מנהלי פסטיבלים, מנהלי חברות הפקה והפצה בעולם.
בלייר, חברת האקדמיה האירופית לקולנוע והאקדמיה הישראלית לקולנוע, כיהנה כשופטת וכאוצרת תכניות קולנוע בפסטיבלים בינלאומיים. על חזונה ופועלה לקידום פלורליזם ודו קיום, וקידום הקולנוע הישראלי בארץ ובעולם, היא זכתה בפרסים ועיטורים יוקרתיים רבים. עם ההכרזה על פרישתה, מסרה בלייר: "תודה על הזכות הנפלאה שניתנה לי לעסוק בתפקיד שהוא גם תחביב וגם אהבה ותשוקה. מקווה כי תרמתי מניסיוני קשרי וכישורי, לקידום תחום הקולנוע בעיר חיפה וקידום מוניטין העיר בעולם".
[*]
(פנינה בלייר. צילום: גלית רוזן)
הפסטיבל השני לסרטי נשים בירושלים יוצא לדרך
הפסטיבל השני לסרטי נשים יתקיים זו השנה השנייה בין התאריכים 8-11 במרץ במתכונת היברידית בירושלים ואונליין. הפסטיבל יכלול סרטים ישראלים ובינלאומיים, תיעודיים ועלילתיים. כל הסרטים פרי עבודתן של יוצרות מהשורה הראשונה מהארץ ומרחבי העולם. סרטים רבים יוצגו בארץ בבכורות ישראליות, וחלקן אף בבכורות עולמיות. חלק מסרטי הפסטיבל והמפגשים עם היוצרות יהיו זמינים עם תרגום לקהל דובר ערבית ברחבי העיר במתכונת אונליין של הקרנות קהילתיות.
"רוקס" , סרטה החדש של הבמאית הבריטית שרה גברון (׳סופרסטיג׳יות׳) יפתח את הפסטיבל. הסרט שהוקרן בפסטיבל טורונטו יוקרן בבכורה ישראלית וילווה בשיחה עם הבמאית. ׳רוקס׳ מגולל את סיפורה של רוקס בת ה-15, שחוזרת יום אחד מבית ספרה ומגלה שאמה נטשה אותה ואת אחיה בן ה-7. נחושה להישאר עם אחיה הקטן ולהימנע מהאפשרות להילקח תחת חסות לא ידועה, יוצאת רוקס למסע בלתי אפשרי בלונדון. סרט הנעילה של הפסטיבל הוא סרטה התיעודי של הבמאית אליזה קוברסקה ׳הר הצללים׳.
הבמאית ונשיאת האקדמיה האירופית לקולנוע אניישקה הולנד, תתארח בסדנת אמנית מיוחדת אשר תלווה בהקרנת סרטה בפסטיבל סרטי הנשים בירושלים. הולנד היא מהבמאיות המובילות והחשובות ועטורות הפרסים באירופה: פסטיבל קאן, בברלין, גלובוס הזהב, ומועמדת שלוש פעמים לפרס האוסקר (׳אירופה אירופה׳, ׳קצין זועם׳, ׳באפילה׳). סרטה החדש 'שרלטן' נבחר בימים אלה לרשימה המקוצרת לסרט הזר באוסקר.
[*]
(תמונה מתוך הסרט "רוקס")
גם השנה בתוכנית הבינלאומית, הפסטיבל יקרין סרטים של במאיות שהופקו במזרח התיכון ומפנים זרקור לחייהן של נשים וקהילות במדינות האזור. אחד מהסרטים הוא "Waterproof" סרט תיעודי שהוקרן בפסטיבל IDFA ועוסק בסיפורן של שרברביות ירדניות, ועל הקושי בטיפול בבעיות צנרת בשל האיסור שחל על נשים להכניס גברים זרים לבית כשהבעל אינו נוכח. הסרט מגולל את סיפורן של הנשים האמיצות הללו שהקימו איגוד שרברביות למען נשים.
במסגרת הישראלית יוקרנו סרטים באורך מלא וסרטים קצרים בז'אנרים מגוונים. בין הסרטים שיוקרנו - ׳על כסא הבמאי יושבת אשה׳ של סמדר זמיר. סרט נוסף שיוקרן הוא ׳גיבורה׳ המורכב מארבעה סרטים קצרים של ארבע במאיות - שני אגוזין, שירה שניידר, חוה רוכלין, מיה קפלן. כמו כן, יוקרנו סרטים קצרים עצמאיים של יוצרות, ביניהם, ׳התחנה׳ של חוה לוי רוזלסקי בכיכובה של נועה קולר, 'ועכשיו לעצום עיניים' של תום נשר, ׳לונג דיסטאנס׳ של אור סיני בכיכובה של לאורה ריבלין ועוד .בנוסף, אחת המסגרות הייחודיות בפסטיבל היא המסגרת החרדית שבה יוקרן מקבץ סרטים של יוצרות חרדיות. המסגרת תכלול שיחה עמן בהשתתפות מבקרת הקולנוע מרלין וניג.