סיפורה של אנה פרנק כבר סופר פעמים רבות מספור. האם הסרט חדש של נטפליקס שעוקב אחר חברותן של אנה וחנה גוסלר מצליח לחדש בנושא? לפי יעל מאורר התשובה חיובית. ביקורת על סרט נוגע ללב שחושף פנים אחרות של הנערה שהפכה לסמל
דמותה של אנה פרנק הפכה לאייקון תרבותי מרכזי. הצגות וסרטים רבים סיפרו את הסיפור הדרמטי על המחבוא שבו הסתתרה עם בני משפחתה ואנשים נוספים בזמן מלחמת העולם השנייה, הסגרתם לידי הנאצים ומותה הטרגי במחנה ריכוז, זמן קצר מאוד לפני שחרורו. היומן שכתבה שפורסם על ידי אביה, השורד היחיד במשפחה, הפך לרב-מכר עולמי ואנה פרנק הפכה לשם דבר. רק בזמן האחרון, עלה מחדש הסיפור שלה לכותרות, בעקבות תחקיר שטוען שהיה זה יהודי הולנדי שהסגיר את המשפחה לידי הנאצים.
כל עיסוק בסיפור של אנה פרנק הוא ניסיון לספר מחדש את הסיפור הידוע ולספק לצופים זווית שונה על נושא שרובם מכירים. עם זאת, ייתכן שצעירים אינם מכירים את הסיפור המכונן הזה. מעיד על כך סרטו האחרון של ארי פולמן "איפה אנה פרנק?", סרט אנימציה המיועד לבני נוער שבו קיטי, החברה הדמיונית של אנה פרנק שאליה ממוען היומן שכתבה, יוצאת מבין דפיו במסע לחיפוש אנה פרנק בזמננו, ומגלה את העבר ההיסטורי האפל.
[*]
הסרט ההולנדי "החברה הכי טובה שלי, אנה פרנק", בבימויו של בן סומבוחארט ("תאומים"), מספר את סיפורה של חברתה האמיתית של אנה פרנק, חנה גוסלר, ששרדה את השואה, עלתה לישראל ומתגוררת בה עד היום. שני הסרטים הללו, אם כך, כל אחד בדרכו, הופכים את "אנה פרנק", הדמות ההיסטורית האמיתית והאייקון שהפכה לאחר מותה, לדמות לא מרכזית בסיפור חייה. שני הסרטים בוחרים להתמקד בדמות של חברה המגלה במהלך הסרט דברים שלא ידעה על אנה פרנק. בשניהם, משמשת החברה הטובה כשלוחה של הצופים המגלים דרכה את הסיפור שחלקם לא הכירו כלל.
"החברה הכי טובה שלי, אנה פרנק" מספר את הסיפור באמצעי קולנועי מרכזי של קפיצות בזמן ובמקום. בין הולנד תחת הכיבוש הגרמני ב-1942 לבין מחנה המעבר ברגן-בלזן שאליו נלקחים חנה גוסלר (ז'וזפין ארנדסן), אביה (רולנד פרנחוט) ואחותה הפעוטה. שם היא מוצאת שוב את חברתה אנה פרנק (אייקו בימסטרבור), מעבר לגדר, במחנה שהתנאים בו גרועים בהרבה, ומסכנת את חייה בניסיון לעזור לה. הקטעים בהולנד ב-1942 מצולמים בצבעים חיים, כמו להדגיש שעל אף שאז היה המצב גרוע, הרי שעדיין היו אפשרויות לחיות ואפילו ליהנות. לעומתם, הגיהינום של המחנה מצולם בצבעים כהים, בגווני אפור ושחור. האמצעי הקולנועי הזה אפקטיבי בהדגמת המעבר מחיים שיש בהם עדיין שמץ של נורמליות לחיי הבלהה במחנה.הסרט מציג את אנה פרנק כילדה על סף ההתבגרות, שובבה, מלאת ביטחון עצמי, וחסרת מורא. אמה של חנה אומרת לה ש"אלוהים יודע הכול אבל אנה יודעת יותר מאלוהים". לעומתה, חנה ,שבאה מבית דתי, מופנמת וביישנית יותר. בעיקר מודגשת העובדה שחנה אינה מכירה את "עובדות החיים" שאותן מנסה אנה להראות לה באמצעות איורים בספר אנטומיה. המלחמה וזוועות המחנה מאלצות את חנה להתבגר טרם זמנה והיא מוכיחה כוחות נפש עצומים במצב קשה מנשוא.
כל סרט העוסק בשואה נתקל בבעיית הייצוג. כיצד לתאר את הזוועות הבלתי נתפסות שהתרחשו? "החברה הכי טובה שלי, אנה פרנק" בוחר באיפוק. הוא מראה כיצד החיים הנורמליים של יהודים בהולנד הופכים לסיוט. כך למשל, בסצנה בבית הספר בה תלמידים מכיתה אחת, שהמורה שלה לא הגיעה לבית הספר, נכנסים לכיתה של אנה וחנה. המורה בכיתה מתייפח מכיוון שהוא מבין שהמורה שלא הגיעה נלקחה על ידי הנאצים ולא תשוב. הסרט נותן לצופה להבין את העובדה הזאת מבלי שתיאמר במפורש. כך גם בסצנה מצמררת במיוחד בה חנה נשלחת לחפש רופא לטפל באימא שלה הנמצאת בהיריון מתקדם, וחוזרת הביתה בידיים ריקות למציאות שונה לגמרי. אלו רק כמה מהרגעים המרגשים בסרט, המראה שגם בתוך התופת של המחנות, יש מקום לאנושיות ועזרה הדדית.
זה אינו סרט קל לצפייה. אבל חשוב להמשיך לספר את הסיפורים ה"קטנים" ולו רק עבור צופים חדשים שעבורם זהו סיפור שעדיין לא סופר. דרך הסיפור על חברות אמת בין שתי נערות, "החברה הכי טובה שלי, אנה פרנק", מנסה לתאר את כוחה של חברות אמת - גם בתוך האימה הגדולה ביותר שניתן לתאר. ואולי בכך חשיבותו, למרות שאינו סרט מושלם או מהוקצע.
הסרט "החברה הכי טובה שלי, אנה פרנק" משודר בנטפליקס.
לביקורות סרטים נוספות >>
לחצו כאן