סרטו של אלון גור אריה על השחקן האהוב עשה את סבב הפסטיבלים שלו, כאשר זאב רווח הלך לעולמו ושידורו ב-HOT8 וב-yes docu הוקדם והוא זמין לצפייה כבר כעת. לירון ארז על סרט נעים, שאינו מחדש דבר אך חשיבותו היא בהיותו חיבוק אחרון לפני פרידה
36 שעות לאחר הקרנת הסרט אודותיו בפסטיבל דוקאביב גליל, זאב רווח הלך לעולמו בגיל 84. נראה היה כי חיכה בלכתו מהעולם על מנת לתת לקהל הישראלי סרט אחרון בכיכובו. רווח היה יותר מסרטי בורקס – שחקן דרמטי, מפיק, יוצר ובמאי מוכשר שספק אם במציאות הנוכחית עוד קיים אדם כמוהו בקולנוע הישראלי. סרטו של אלון גור אריה ״ימים טובים: סיפורו של זאב רווח״ אינו מחדש דבר אך חשיבותו היא בהיותו חיבוק אחרון לפני פרידה.
אין אדם בישראל שלא מכיר את רווח. הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית, ולמרות זאת קיים הבדל מהותי בין להכיר את האייקון ולהכיר את האדם. להכיר את הדמות המוחצנת לעומת הילד שחיפש את אהבת אביו ואישורו או האב שהיה לילדיו. בדיוק בשביל זה נועד הסרט. ״ימים טובים״ לא מחפש לטשטש את ההפרדה הקיימת בין עולמות אלו, אלא להפך, להכיר בה, לציין אותה, לבנות מסביבה סיפור אנושי המתחיל מעלייה לארץ, החלטתו ללמוד משחק למרות התנגדותו של אביו ועד ההצלחה המטאורית בשנות ה-60 וה-70.
לאור הדיווחים לפני ואחרי מותו לגבי יחס מטריד של רווח לשחקניות ולנשים, הסרט מקפיד לא לעשות לו הנחות אלא להפך – הבמאי אלון גור אריה לא מפחד להפנות את הזרקור גם לאירועים פחות נעימים כמו עזיבתו של רווח את אשתו הראשונה, האירוע הטראומטי שחוותה השחקנית חני נחמיאס בסרט שביים ואף הצגת סצנות מסרטים, בהן ניתן לראות את המיזוגיניות הבוטה של אותה התקופה, כולל בסרטים שרווח כתב, ביים ושיחק בהם.
אך למרות שהסרט לא עושה הנחות לרווח, נראה דווקא שקיימת הנחה מסוימת לחברה הישראלית דאז. בואו נגיד את זה כך – אף אחד לא מדבר על הפיל שבחדר - השד העדתי, שהוא בלתי נפרד מאפיונו של רווח בנוף הקולנוע הישראלי. בסרט מצוין השימוש של רווח בהומור כמכניזם התמודדות שגרם לו להתבלט אך נשאלת השאלה, האם זה היה הומור עצמי ופרודי על מנת להשתלב בהגמוניה אשכנזית? האם זה מה שתרם לכשלונות סרטיו הדרמטיים? האם הקהל הישראלי לא היה מוכן לקחת אותו ברצינות? ולבסוף ישנה גם השאלה הבוטה ביותר - האם זה המחיר ששחקן מזרחי היה צריך לשלם עבור הצלחה?
נקודה נוספת שצריך להתייחס אליה בסרט היא סופו הקטוע. נראה כי הסרט כמעט ומדמה את אותם חיים שנקטעו אך משהו בו מרגיש חסר ומזורז. הסצנות האחרונות מתמקדות בשני אירועים בלבד בחייו של רווח – הראשון פועלו בסרט ״מיתה טובה״ משנת 2014 עליו גם זכה בפרס אופיר ואילו השני, השבץ שעבר והחיים אחריו, דרך אנקדוטה חולפת בסופה נראים חברי שלישיית ״מה קשור״, מגיעים לביקור בביתו, ספק לעודד את רוחו, ספק להביע את הערכתם. סצנה זו לא קשורה בכלל ואף מועדת לפרשנות כסתירה עצמית של המסר לצופיו, כזו המבקשת דווקא להציג את רווח כאחד שעבר זמנו.
״ימים טובים: סיפורו של זאב רווח״ הוא סרט נעים כזה, אחד שאתה זוכר לטובה במעומעם לעומת אותו שחקן אגדי שקשה לשכוח. בדיוק אותו פער מתבקש בין הדמות לאדם, נוכח גם כאן, בין הכריזמטיות של רווח לאותה חיוורות של סרט בנאלי. אך זה נסלח ונשכח נוכח פטירתו וחשיבות הקדמת צאת מועד הקרנת הסרט בעקבות כך.
הסרט ״ימים טובים: סיפורו של זאב רווח״ זמין לצפייה ב-HOT8 ו-YES דוקו. סינמטק תל אביב יקיים 3 הקרנות לאורך השבוע של הסרט ביום א' 26.1.25 בשעה 19:00, ביום ג' 28.1 בשעה 17:00 ובשבת 1.2.25 בשעה 14:30.