סרטי ספורט הם ז'אנר אהוב ומצליח, במיוחד בארה"ב. הבעיה היא שכדורגל הוא ספורט הרבה פחות מצליח שם ולכן מרבית סרטי הספורט הגדולים עוסקים בענפים שונים ומשונים ולא בענף הפופולרי בעולם. יחד עם זאת לאורך השנים יצאו ברחבי העולם מספר סרטי כדורגל מומלצים. לכבוד המונדיאל שמתחיל היום בחרנו עבורכם חמישה מהמובחרים שבהם
גרין סטריט חוליגנס (2005)
כנראה שזה הסרט שהצליח לתפוס בצורה הטובה ביותר מהי אהדה קיצונית בכדורגל ואת תופעת החולגינזם, וזאת בזכות הטריק התסריטאי המוכר של הצבת דמות חיצונית שנשאבת לתוך עולם לא מוכר, הופכת לחלק ממנו ומושכת איתה גם את הצופה פנימה.
אלייז'ה ווד מגלם סטודנט בשם מאט שנזרק מאוניברסיטת הארוורד ומבקר את אחותו בבריטניה. בעלה של האחות הוא מנהיג לשעבר של קבוצת האוהדים הרדיקליים של ווסטהאם, ומאט מתחבר עם חברו הטוב פיט, המנהיג הנוכחי של החוליגנים והופך לחלק מהם. שיאו של הסרט בקרב כנופיות אוהדים בלתי נשכח ואלים במיוחד. הסרט מצד אחד מציג את הצד השלילי והאכזרי של אהדה רדיקלית ומצד שני מראה כיצד תהליך זה מחזק את מאט והופך אותו לאדם שמסוגל לעמוד על שלו.
ג'ימי גרימבל (2000)
אגדה בריטית מקסימה למדי על נער תיכון ביישן שחולם לשחק בנבחרת הכדורגל המקומית, אבל זקוק לדחיפה רצינית. כאשר זקנה מסתורית מציעה לו נעלי קסם, ג'ימי סקפטי בתחילה, אבל תוך זמן קצר הוא מגלה כישרון כדורגל אדיר והופך להיות כוכב הקבוצה. מה יקרה כשהוא יאבד את הנעליים לפני משחק הגמר? סרט שנעשה מתוך אהבה גדולה למשחק ומה שנראה בו באמת מופרך כיום הוא העובדה שמנצ'סטר סיטי, הקבוצה אותה אוהד ג'ימי, מוצגת כקבוצת תחתית חסרת הצלחה.
הבריחה לניצחון (1981)
הסרט הבלתי נשכח שהפגיש אגדות קולנועיות כמו סילבסטר סטאלון באחד מתפקידיו הראשונים, מייקל קיין, מקס פון סידוב והבמאי ג'ון יוסטון ("הנץ ממלטה", קי לארגו") יחד עם אגדות כדורגל כפלה, בובי מור ואוסבלדו ארדילס. הסרט אמנם התיישן מאז צאתו, אך עדיין מהנה לצפות בסיפור הלא אמין במיוחד (שהושפע באופן רופף מסיפור אמיתי) על משחק כדורגל בין שבויי מלחמה לשוביהם הגרמנים בפריז הכבושה על ידי הנאצים. מה שהגרמנים לא יודעים הוא שהמשחק הוא רק הסחת דעת לתכנית בריחה של האסירים, שבאה לידי ביטוי בסצנת הסיום שהפכה לקלאסיקה.
שחקי אותי כמו בקהאם (2002)
אחד הסרטים היותר מצליחים בז'אנר סרטי הכדורגל מביא את סיפורה של ג'סמינדר (פרמינדר נגרה), נערה ממוצא הודי שמתגוררת עם משפחתה בלונדון, מעריצה את הכדורגלן דייוויד בקהאם וחולמת לשחק כדורגל מקצועי. הוריה אינם מעודדים את אהבתה למשחק, והיא מסתפקת במשחקים בפארק המקומי, עד שהיא פוגשת את ג'ולס (תפקיד הפריצה של קירה נייטלי), שחקנית בקבוצת כדורגל נשים לונדונית שמזמינה אותה להיבחן בקבוצתה. דרמה קומית מהנה שמצליחה לשלב בין כדורגל לבין אמירות ליברליות בעד העצמת נשים, זכויות להט"ב וחוסר כניעה לשמרנות המסורתית של המשפחה. הסרט היה מועמד לגלובוס הזהב לפרס הסרט הקומי/מוסיקלי הטוב ביותר.
מחפשים את אריק (2009)
מה קורה כשאחד מהבמאים הבריטים הגדולים ביותר (קן לואץ') פוגש את אחד מכוכבי הכדורגל הגדולים והפרועים אי פעם (אריק קנטונה)? התשובה היא סרט נאיבי ושובה לב שלוקח את הסרטים הריאליסטיים של לואץ' ומעניק להם טוויסט סוריאליסטי. אריק הוא דוור ממנצ'סטר שמתמודד רק בקושי עם שגרת חייו. בביתו המוזנח מחכים לו שני ילדים מאישה אותה נטש ברגע של פאניקה ואליה הוא מתגעגע בכל הרגעים שעברו מאז. כשבנו העבריין מסתבך, אריק עומד לשקוע בייאוש ובחוסר אונים. אריק פונה לסיוע אל הפוסטר של אריק קנטונה. וקנטונה בא. הוא עוזר לאריק להחזיר לעצמו את כבודו האבוד בדרכו הייחודית ומעניק הופעה שמוכיחה כי הוא שחקן מוכשר לא רק על כר הדשא.
ונסיים בכמה המלצות לסרטי כדורגל ישראליים: הסרטים הטובים ביותר שנעשו בז'אנר בארץ היו הסרטים הדוקומנטריים "בית שאן סרט מלחמה" על המאבק נגד הירידה לליגת המשנה של הפועל בית שאן ו"טהורה לעד" על העונה הגורלית בה בית"ר ירושלים ניסתה לשלב שני שחקנים מוסלמים. סרטים עלילתיים שנעשו בז'אנר, מוצלחים יותר ופחות, הם: "וסרמיל", "האח של דריקס", "גמר גביע", "בית"ר פרובנס", "מלחמת 90 הדקות", "שושנה חלוץ מרכזי" ו"הדילרים".