הסרט המועמד לאוסקר של הבמאי היפני ריוסוקה המגוצ'י קובע שיא חדש בטבלת המבקרים של האתר עם ציון ממוצע כמעט מושלם של 4.9 כוכבים. מה חשב עליו המבקר שלנו יאיר הוכנר ובאיזה מקום ניצב סרטה של הגר בן אשר - "נשים מתות מהלכות"?
כבר מעל לחמש שנים טבלת המבקרים שלנו מרכזת את ציוני המבקרים והמבקרות המובילים בישראל לצד מבקרי האתר וציוני הגולשים. כעת, לראשונה בתולדות הטבלה סרט זוכה לציון כמעט מושלם של 4.9 כוכבים – מדובר בסרט היפני "הנהגת של מר יוסוקה" שכובש את הפסגה עם הציון הנדיר ושובר את השיא של "רומא" של אלפונסו קוארון שזכה בזמנו לציון של 4.8 כוכבים בממוצע.
סרטו של הבמאי היפני ריוסוקה המגוצ'י זכה לשבחי המבקרים מאז בכורתו בפסטיבל קאן 2021, שם זכה בפרס התסריט. מאז הספיק הסרט הנפלא הזה לזכות בגלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר ולקבל 4 מועמדויות לאוסקר, כולל מועמדות מפתיעה לפרס הסרט הטוב בטקס שיתקיים בלילה שבין ראשון לשני.
[*]
הסרט מהווה עיבוד מורחב (בן 3 שעות) לסיפור קצר של הסופר היפני המוכר הרוקי מורקמי. יוסוקה, במאי תיאטרון צעיר, עדיין מתאבל על מותה הפתאומי של אשתו שנתיים קודם לכן. כאשר הוא מוזמן להגשים חלום ולביים את "הדוד וניה" של צ'כוב הוא קופץ על ההזדמנות ומעביר את חייו לעיר חדשה, ספק מסתכל על העתיד, ספק בורח מהעבר. מטעמי ביטוח, התיאטרון מסרב שיוסוקה ינהג בעצמו לעבודה ובחזרה, ולמורת רוחו מצוותת לו נהגת צעירה בשם מיסאקי.
שני האנשים השקטים יוצאים יחד לדרך הארוכה, במהלכה ילמדו להכיר אחד את השנייה, יתעמתו עם משקעים בעברם, ויצליחו, אולי, להתבונן באופן מפויס יותר על ההווה, ועל העתיד. "ריוסוקה המגוצ'י יודע להשתמש במצלמה בחוכמה ולספר סיפור אמיתי. הוא מצליח לבטא רגשות יותר מכל במאי אחר שמועמד השנה לאוסקר. זהו לא רק סרט על שכול, זה סרט על החיים, על אמנות וגם על אהבה.", כתב עליו עורך מדור הביקורות יאיר הוכנר.
הכניסה הנוספת השבוע לטבלה ניצבת במקום השמיני עם ציון מכובד של ארבעה כוכבים לסרטה האמריקאי של הבמאית הישראלית הגר בן אשר – "נשים מתות מהלכות" שיוצא סוף סוף לאקרנים, 4 שנים לאחר שזכה בפרס הסרט הזר בפסטיבל חיפה. הסרט מחולק לתשעה פרקים המתמקדים כל אחד בסיפור ימיה האחרונים של נידונה למוות. מועד ההוצאה להורג הולך ומתקצר מסיפור לסיפור ואנו עדים למחיר האנושי שגובה עונש המוות - לא רק מן הנשים שהורשעו בפשעים אלימים אלא גם מן המשפחות, הסוהרים, הכמרים והיועצים שמלווים אותן. "סרטה החשוב של בן אשר הוא גם יצירה מהמעלה הראשונה, וגם הזמנה ואיחול עבורנו, הצופים, להיות לאנשים חופשיים, ללא מחיצות וחומות בינינו", כתב עליו מבקר האתר רפאל תמנה.