שלח לחבר הוסף תגובה
לפני 12 שנים כיכב קיבוצניק צעיר בשם דוד קוניו ללא ניסיון משחק לצד אחיו איתן בסרטו של תום שובל "הנוער" שהוקרן בבכורה בפסטיבל ברלין. כעת קוניו חטוף בעזה עם אחיו הנוסף אריאל. כדי לזעוק את זעקתם, נבר שובל בארכיונים שלו ומצא חומרי גלם ישנים, מימים יפים יותר של קיבוץ ניר עוז - ואיגד את הכל לסרט החדש "מכתב לדוד". בריאיון לעורך האתר מפסטיבל ברלין, שם הוקרן הסרט והתקבל באהדה רבה, הוא מספר: "אני מחכה לרגע שהסרט יקבל את הסוף הטוב שמגיע לו"
לפני 12 שנים, היה דוד קוניו על גג העולם. הסרט "הנוער" שבו כיכב לצד אחיו התאום איתן, זכה לפרמיירה יוקרתית בפסטיבל הקולנוע בברלין, לתשואות הקהל ולשבחי המבקרים שחלקו מחמאות להופעתם האותנטית. דוד ואחיו, קיבוצניקים מניר עוז, הגיעו לאודישן לסרט הבכורה של הבמאי תום שובל ללא כל ניסיון במשחק, אך הוא ידע שמצא את השחקנים לתפקיד.
"ראיינו מעל 200 אחים. פתאום הם נכנסו, בינם לבין משחק אין שום דבר אבל ראיתי ישר מה שחיפשתי", מספר שובל. "זה קשר שאי אפשר להסביר אותו, כמו שני חצאים שמשלימים אחד את השני. הבנתי מיד שזה הם. זו הייתה חוויה אינטיסיבית של 9 חודשים של עבודה והם היו כל כך מסורים לזה, סמכו עליי ברמה כזו של אינטימיות. הם נתנו לי מתנה ענקית, את הביטחון שאני יכול לביים ואני מודה להם על זה עד היום".
קצת יותר מעשור אחרי הפרמיירה החגיגית, נקטעו החיים של דוד באופן האכזרי ביותר. ב-7 באוקטובר חטפו מחבלי חמאס מקיבוץ ניר עוז את דוד, את אשתו שרון, אותה הכיר כשהייתה אשת יחסי הציבור של הסרט "הנוער", ואת בנותיהם יולי ואמה ששבו בעסקת החטופים הראשונה עם אמם. גם אחיו הקטן אריאל, בן זוגה של ארבל יהוד, נחטף ועדיין מוחזק בשבי חמאס לצד דוד.
איך היה לצפות מחדש בסרט "הנוער" לאחר החטיפה של דוד?
"בהתחלה לא יכולתי לראות אותו. הרגשתי שהוא השתנה, שהמציאות חטפה אותו, אבל אז הבנתי שאני יכול להשתמש בחומרים האלה כדי להראות דרך זה מה עובר עליו היום. כשאני מסתכל על הסרט היום, זה רק מאיץ את ההכרח והזעקה שחייבים לשחרר אותם".
(דוד ואיתן קוניו באודישנים לסרט "הנוער". קרדיט תמונה: אורית אזולאי)
שובל שמע על חטיפתו של דוד רק שבוע אחרי שקרתה. "ב-7 באוקטובר ישר חשבתי על משפחת קוניו, אבל פחדתי לבדוק מה קורה. רק שבוע אחרי קיבלתי את הידיעה", הוא משחזר. הוא יצר קשר עם המשפחה והחל להפיץ את הפרטים על חטיפת האחים בקרב אנשי קולנוע בעולם. "אבל הרגשתי שזה לא מספיק", מודה שובל.
כך נולד הסרט "מכתב לדוד", שהוקרן בבכורה עולמית בסוף השבוע בפסטיבל הסרטים בברלין (הברלינלה) אל מול אולם מלא שקיבל את הסרט בתשואות רמות, ימים ספורים לפני שהתקבל אות חיים מדוד קוניו מהשבי. רגע מרגש נרשם גם בטקס הפתיחה של הפסטיבל כאשר מנהלת הברלינלה ניצבה על השטיח האדום לצד שחקנים גרמנים כשהם אוחזים בתמונותו של דוד.
הברלינלה קיבלה את הסרט בזרועות פתוחות, אבל היום זה לא מובן מאליו להציג בפסטיבל יוקרתי כזה סרט שמציג את הצד הישראלי.
"מבחינתי זה סרט אישי שלי, לא כזה שמייצג את הפוליטי, זה מכתב לדוד. פה ושם נתקלתי בביקורות, אבל הסרט התקבל ממש יפה, מעבר למה שחשבתי. באתי לפה והכינו שיתקיפו אותי וקיבלתי חיבוק מאוד חם".
מה גרם לך ליצור את הסרט?
"חלק מהסיבות שרציתי לעשות את הסרט נובע מכך שראיתי אנשים עוברים על הפוסטר של דוד והחיים נמשכים כרגיל וחשבתי שלא יכול להיות שנתרגל לזה שיש חטופים בעזה בזמן שיש משפחות וחטופים שתקועים עד עכשיו באותו יום. הבנתי שאם אין לנו אותם פה, אני אאיר אותם, לתאר מי הם היו דרך הקולנוע".
(תום שובל. צילום: רותם ירון)
שובל חשב תחילה לביים את "מכתב לדוד" כמעין יומן המקוריין בקולו, המתאר את הסרט "הנוער" וקווי הדמיון שלו אל מול המציאות. עלילת "הנוער" מספרת על שני אחים (דוד ואיתן קוניו), החולקים ביניהם קשר עמוק. לאחר שאבי המשפחה (משה איבגי) מאבד את עבודתו והמשפחה נקלעת לחובות כבדים, הם מחליטים לעשות מעשה דרסטי ולחטוף בת למשפחה עשירה על מנת לקבל עבורה כופר ולסייע להוריהם.
אלא שאז תוך כדי שהחל לעבוד על "מכתב לדוד", גילה הבמאי אוצר של ממש. "ישבתי מול הסרט בחדר עריכה ובזמן שאני עושה את זה, אני מוצא בארכיון של ההפקה קופסה עם 80 קלטות שכמעט ושכחתי ממנה שבהן תיעדו את התהליך שבו דוד ואיתן הפכו לשחקנים. נתנו להם גם מצלמות כדי לתעד את עצמם בניר עוז ואת החיים שלהם. זו ממש קפסולת זמן, אני צופה בחומרים האלה ולא מאמין", הוא מספר.
בקלטות שמופיעות בסרט ניתן לראות את החיים בניר עוז לפני האירוע הנורא, את משפחת קוניו המאוחדת, את הקשר הגורדי והחזק בין האחים במשפחה וגם להבחין בבני קיבוץ אחרים, שהפכו מאז למוכרים בכל בית, בחיי היום יום שלהם - כמו ירדן ושירי ביבס או יונתן סימן טוב שנרצח עם אשתו ושלושת ילדיהם ב-7 באוקטובר.
איך המשפחות הגיבו לחומר שנגלה בקלטות האלה?
"זו הייתה חויה מאוד מרגשת ועוצמתית. סילביה, אמא של דוד, סיפרה לי שהיא ראתה דברים בפעם הראשונה, כמו הסצנה שבה ירדן ביבס מספר איך הוא ודוד הפכו לחברים בכיתה א' והיא בכלל לא ידעה את זה. זו הייתה חוויה של התגלות עבורה"."מכתב לדוד" משלב בהצלחה את קטעי הארכיון המרגשים האלו, עם ראיונות עם בני משפחת קוניו, סצנות מהסרט "הנוער" שנראות היום באור שונה לחלוטין, כמו החיבוק בין האחים קוניו בסיום הסרט וסצנות חטיפת הנערה והחזקתה בשבי, לצד קריינות של שובל שמוכיח פעם נוספת את כשרונו ורגישותו. לעומת זאת שובל בוחר במכוון שלא לכלול בסרט כלל תיעודים מ-7 באוקטובר.
למה בחרת שלא להראות את התיעודים האלו?
"מבחינתי החומרים האלה הם פשוט אלימות טהורה גרפית והיא מעוורת אותך. אתה לא רואה כלום, אלא רק את האימה ואני חושב שזה מצמצם את האנשים האלה והטרגדיה שלהם. אתה רואה את שירי ביבס נחטפת עם הילדים והיא לא הייתה רק רגע החטיפה שלה, היו לה חיים שלמים. רציתי שיראו בני אדם ולא את הרגע הגרפי. הרגשתי שזה עושה עוול להם. בשביל זה צריך קולנוע, כדי לתווך את בני האדם עצמם".
"מכתב לדוד" מוקרן בנקודה בזמן שבה דוד ואריאל קוניו עדיין בשבי. אתה מתכוון לעשות בו שינויים בעתיד?
"לסרט הזה אין סוף, לא יכולתי לסגור אותו. הבטחתי גם לאיתן שברגע שדוד ואריאל יחזרו אני עורך את הסרט ומוסיף את החזרה שלהם. אני מחכה לרגע שהסרט יקבל את הסוף הטוב שמגיע לו".
הסרט "מכתב לדוד" בהפקת גרין פרודקשנס ישודר ב-HOT8 בהמשך השנה. אלעד שלו - לעמוד הפרופיל | ביקורות / כתבות נוספות