סדרת המתח החדשה של yes מתרחשת בעולמם של מבקשי המקלט והמהגרים בדרום תל אביב בעקבות חקירת רצח אותה מובילה חוקרת צעירה. כתב האתר יוחאי גורלי צפה בפרקי הפתיחה ועורך האתר אלעד שלו יצא לסיור בעקבות הסדרה
"עיר מקלט" היא סדרת מותחן פשע חדשה של yes המבקשת לדון בסוגיית הפליטים ולהסתכל מנקודת מבט דרמטית על חיי תושבי דרום תל אביב בפרט והפליטים בפרט. הסדרה מספרת על ענת, חוקרת צעירה שנוטה למרוד בממסד המשטרתי סביבה ו"לחטט היכן שהיא לא אמורה לחטט". היא מקבלת תיק חקירה שמאלץ אותה לנבור בעולם של פוליטיקאים מושחתים, פשע מאורגן ומעט מאוד מוסר. הסדרה מאופיינת בשפה הטלוויזיונית של דרמת פשע אמריקנית HBO קלאסית, אלמנטים מניאו נואר וסרטי פשע, אלמנטים מסדרות "קלילות" יותר של פשע כמו "חוק וסדר", משולבים ליצירת סדרת פשע רצינית וחמורת סבר תמיד שעדיין מושכת קהל.
ראשית כל, הסדרה עושה את זה טוב. זו אחלה סדרה מהסוג הזה, וזה לחלוטין מה שהיא מנסה להיות. מבחינה טכנית היא משוחקת טוב, מצולמת טוב, בנויה טוב, כל מה שצריך ליצור טלוויזיה מסקרנת ומהנה. היא לא בדיוק "הסגנון" שלי, כי יש לי בעיה עם כל סדרה שמקפידה כל-כך לסגנן את עצמה כ"סדרה רצינית", באופן תמידי ועיקש. אבל אני ללא ספק אעקוב אחרי "עיר מקלט" כי היא טובה במה שהיא עושה ומתעסקת עם נושאים שמסקרנים אותי מאוד.
[*]
עם זאת, כשניגשים בשפה טלוויזיונית כזו לנושאים מורכבים, רגישים וטעונים רבים כל כך, כפי שמנסים לעשות כאן: פוליטיקת מגדר, גזענות, שחיתות משטרתית וממשלתית, פשע מאורגן ועוד לא מעט, עולים כמה סימני אזהרה בשבילי. ראשית כל, אני לא בטוח שהז'אנר הזה הוא המתאים לתפוס באופן מלא גם את הבעיות וה"שחיתויות" הניואנסיות יותר שמאפיינות את הנושאים הללו. אבל גם אם כן, יש בעייתיות אתית חלקית לפחות שחשוב לי להעלות בעצם השימוש הנצלני לעיתים בקונפליקטים ונושאים שמשפיעים על איכות החיים או על "החיים עצמם" של בני אנוש רבים לעיתים תכופות כל-כך, ליצירת סדרה מסחרית.
יש משהו שבמקרה הטוב לא מריח לגמרי טוב ומקרה הרע הוא באמת לא אתי בייצור של סדרה שלא תהיה זמינה כנראה למרבית האנשים עליה היא מדברת (לכמה פליטים אתם מאמינים שיש את המותרות המאפשרות "יס" בבית?), וכן לייצר אותה כמוצר בעל משיכה מסחרית גדולה, ולייצר (כמו כל סדרה, כמובן) הון למעמד עשיר שדווקא מרוויח מכל הבעיות עליה הסדרה מדברת.
הסדרה הזו מדברת על אישה לבנה כעל הגיבורה שלה, והדמויות השחורות כאן הן משניות וכרגע לא אחראיות לגורל של עצמן, לא נלחמות יותר מדי, ופשוט לא מקבלות הרבה זמן מסך או פוקוס בסיפור. זה נרטיב שליברלים לבנים רוצים להזדהות איתו, לא כזה שהקורבנות האמיתיים של המערכת המדוברת יזדהו איתו בהכרח. אחזור ואומר שזו סדרה מוצלחת למדי מבחינה צורנית לפחות, ושחובבי הז'אנר יהנו ממנה. אבל חשוב בכל זאת להצביע על האלמנטים הבעייתיים שבה, שדווקא תורמים לעיתים לאותם המוסדות אותם היוצרים שואפים לבקר.
סיור עיר מקלט – אלעד שלו
בהמשך לטענה עמה מסיים יוחאי כדאי לציין את סיור העיתונאים שעשו yes כחלק מקידום הסדרה בשכונת נווה שאנן בו מתרחשת הסדרה. סיור מסוג זה הוא מבורך ומרתק ומאיר פינות נחבאות שאנו מעדיפים שלא להכיר, תוך הפיכת ההיכרות עם התוכן שמוצג בסדרה לממשי יותר. אולם גם בסיור מסוג זה המדריך הוא ישראלי (בנוסף לליעד שהם הסופר שהגיע לדבר על מה הוביל אותו לכתוב את הספר עליו מבוססת הסדרה) ולא נשמע באמת קולם של תושבי השכונה ושל מבקשי המקלט. הסיור הסתיים בסעודה סודנית בה הוצגו מאכלים נבחרים מהמטבח המקומי שלהם, אך גם בו לצערנו לא נשמע קולם של עובדי המסעדה, שהם מבחינתנו האחרים בחברה הישראלית.
הסדרה "עיר מקלט" משודרת בימי רביעי ב-22:00 בערוץ yes EDGE. לביקורות סדרות נוספות:
לחצו כאן