הפסטיבל הצפוני, שייערך במהלך חול המועד סוכות, הכריז על מעל 200 סרטים בינ"ל שיוקרנו בבכורה בישראל, ביניהם: סרטם החדש של דמיאן שאזל וריאן גוסלינג "האדם הראשון", הרימייק האמריקאי לסרט "הגננת", סרט האימה "תורשתי" וסרטה הראשון של הגר בן אשר באנגלית "נשים מתות מהלכות"
פסטיבל הסרטים ה-34 בחיפה, שיתקיים בחול המועד סוכות בין התאריכים 22 בספטמבר עד 1 באוקטובר, הודיע היום (שני) על הסרטים שיציגו במסגרות הבינ"ל שלו. בפסטיבל יוקרנו השנה בבכורה בישראל כ-200 סרטים ממיטב היצירה הקולנועית העולמית. התכנית כוללת סרטים חדשים של הבמאים: פול שרדר, איתן הוק, פאולו סורנטינו, פאבל פאבליקובסקי, לי צ'אנג-דונג, סרגיי לוזניצה, מחווה לאנייס ורדה, סרטי "טירוף בחצות", סרטי קולינריה ועוד.
"האדם הראשון", סרטו החדש של דמיאן שאזל ("לה לה לנד", "וויפלאש"), ינעל את פסטיבל הסרטים ב-1 באוקטובר. שאזל והתסריטאי זוכה האוסקר ג'וש סינגר ("ספוטלייט", "העיתון"), עומדים מאחורי העיבוד של הסיפור האמיתי על המסע הראשון לירח. במרכז הסרט, דמותו של ניל ארמסטרונג, בגילומו של ריאן גוסלינג לצד אשתו ג'נט שרון, בגילומה של קלייר פוי ("הכתר"). "האדם הראשון", שפתח השבוע את פסטיבל ונציה, מבוסס על ביוגרפיה מאת ג'יימס ר' הנסן ובוחן את הקורבנות והמחיר שהמשימה הבלתי נשכחת גבתה.
[*]
(סרט הנעילה "האדם הראשון". צילום: יח"צ פסטיבל חיפה)
בפסטיבל יוקרנו סרטים זוכי הפרסים וסרטים מסקרנים מהפסטיבלים החשובים בעולם, ביניהם: "לא אכפת לי אם ההיסטוריה תזכור אותנו כברברים" של הבמאי הרומני ראדו ג'וד, שגרף את שבחי הביקורת והפרס הגדול בקרלובי וארי, "אהבה בימים קרים" של פאבל פאבליקובסקי, זוכה פרס הבימוי בפסטיבל קאן 2018, "בערה" של לי צ'אנג-דונג, זוכה פרס פיפרסקי ובעל הציון הגבוה אי פעם בטבלת המבקרים של קאן, "פיל יושב מבלי לזוז" סרטו הארוך הראשון והאחרון של הבמאי והסופר הסיני המנוח הו בו. הסרט גרף את שבחי הביקורת ואת פרס פיפרסקי בפסטיבל ברלין 2018.
סרטים נוספים שיוקרנו הם "החסד של לוסיה" הקומדיה של ג'אני זנאסי, זוכת פרס הסרט האירופאי במסגרת 'שבועיים של המבקרים' בקאן, בכיכובה של אלבה רורוואכר ולצדה הישראלית הדס ירון, "בלייז", של איתן הוק ,זוכה פרס מיוחד של חבר השופטים בסאנדנס 2018, "אשה במלחמה" של בנדיקט ארלינגסון, פרס שבוע המבקרים בקאן 2018, "האשמים" של גוסטב מולר, זוכה פרסי חביב הקהל בפסטיבלי סאנדנס ורוטרדם ו"לורו" דיוקן של ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני שיצר המאסטר האיטלקי פאולו סורנטינו.
[*]
("לורו". צילום: יח"צ פסטיבל חיפה)
בנוסף פסטיבל חיפה יערוך מחווה מקיפה לבמאית אנייס ורדה, שתכלול 11 רסטורציות לסרטים עלילתיים, תיעודיים וקצרים, ממיטב יצירתה לאורך השנים של אחת מענקיות הקולנוע העולמי, בכורה בישראל לגרסה האמריקאית לסרטו של נדב לפיד, "הגננת" בכיכובה של מגי ג'ילנגהול ובבימויה של שרה קולנג'לו, זוכת פרס הבימוי בפסטיבל סאנדנס 2018 ובכורה ישראלית לסרטה האמריקאי החדש והמדובר "נשים מתות מהלכות", של הגר בן אשר, שיוקרן בחיפה לאחר הבכורות שלו בטרייבקה וונציה. הפסטיבל אף יקיים רסטורציה דיגיטלית חדשה של "הדוור" לציון 25 שנה לסרטו זוכה האוסקר של מייקל רדפורד ולמותו של השחקן האיטלקי בתפקיד הראשי מאסימו טרואיזי. את הרסטורציה ילווה הסרט התיעודי "הדוור מבט מבפנים", של סטפאנו ונרוסו שהיה עוזר הבמאי ותיעד את הסיפורים מאחורי הקלעים בצילומי הסרט. ונרוסו, אחיינו של טרואיזי, יערוך שיחה עם הקהל בתום ההקרנה.
מסגרת הלילה של פסטיבל חיפה, תארח השנה את "מנדי" של פאנוס קוסמאטוס - פנטזיית הנקמה הגותית בכיכובו של ניקולס קייג', סרט האימה המדובר "תורשתי" של ארי אסטר בכיכובה של טוני קולט, "תעלומה בסילבר לייק" של דיוויד רוברט מיטשל בכיכובו של אנדרו גארפילד ורסטורציות מרהיבות ליצירות המופתיות של דאריו ארג'נטו – "אישה בצל הפחד" ו"אדום עמוק".
במסגרת דוקו בינלאומי יוקרן "המשפט" סרטו התיעודי החדש של סרגיי לוזניצה, המגיע היישר מוונציה וטורונטו ומתעד את ההצגה הגדולה של משפטי סטאלין. הסיפור המשפחתי הלא יאומן בסרט "שלושה זרים זהים" זוכה פרס מיוחד של חבר השופטים בפסטיבל סאנדנס 2018. "הרפסודה", משחזר ניסוי מחקרי משנות ה-70, שכלא 12 משתתפים כולל רופאה ישראלית אחת, לשלושה חודשים בלב ים, שנים לפני המצאת פורמט "האח הגדול". כן יוקרנו סרטים תיעודיים על יוצרים גאונים כמו: "העיניים של אורסון וולס", "ג' זה גרינאוויי" על הבמאי פיטר גרינאוויי שביימה אשתו ססקיה בודק, "מריה על פי קאלאס" המספר את סיפור חייה של זמרת האופרה המפורסמת מכולן ו"האיש שגנב את בנקסי" על אמן הרחוב המפורסם וציורו שנעלם מגדר ההפרדה בבית לחם. במסגרת הקולנועית הבוחנת את הקשרים בין אוכל, תרבות חברה ופוליטיקה, יוקרן בין השאר הסרט "ברוך הבא, מסייה רובישון" לזכרו של השף הצרפתי ז'ואל רובושון, המעוטר ביותר בכוכבי מישלן, שהלך לעולמו לפני כחודש.