לוויתן ביקורת סרט

Leviathan Movie Review

תמונת מבקר
רון פוגל על "לוויתן":
"יצירה מתוחכמת שחודרת ללב"
full starfull starfull starfull starfull star"מרשים ומאתגר"
ביקורת סרט ללוויתן מאת רון פוגל • מבקר קולנוע בכיר
פוסטר Leviathan
משחק ולדימיר ודוביצ'נקוב, אלכסיי סרברייקוב, אלנה ליידובה במאי/ת אנדריי זוויגינצב  
דרמה
סרט ארכיון   שלח סרט לחבר - Send Movie שלח/י
דירוג הגולשים
כבר ראיתם? העבירו את העכבר ודרגו!
117 כבר הצביעו! • עכשיו תורכם.ן
7.6/10
?
מדד פופולריות
/10
?
היכן תצפו
57.9% בקולנוע
22.8% בבית
איפה תצפו? 57 כבר הצביעו • לחצו והשפיעו!
8.4אסור לפספסSeret Score

סרטו החדש של הבמאי הרוסי אנדריי זויאגינצב ממשיך את התמות המוכרות ביצירותיו הקודמות: עיסוק במשפחה ,האדם מול הטבע ומהות הקיום האנושי אלא שהפעם נדמה שהבמאי מוסיף ביקורת צינית ומצליפה כלפי מוסדות השלטון וגם כנגד הכנסייה המייצגת את הדת. לאור ביקורת בוטה ויוצאת דופן זו לא פלא שהסרט (למרות שנבחר לייצג את רוסיה באוסקר) עורר סערה גדולה במולדתו של הבמאי וכעת עומדת הקרנתו ברוסיה בספק .זוויאגינצב מצליח בסרטו לספר סיפור אנושי קטן על משפחה החיה בלב השממה ובמקביל הוא טוען את העלילה באלמנטים אלגוריים רחבי יריעה והסרט הופך לפרקים לאפוס המתייחס למצבה הפוליטי של רוסיה בימינו וליחס האדם למול השלטון. יכולתו של הבמאי לשמור על דואליות זו היא שהופכת את הצפייה ב"לוויתן" למאתגרת ואף למבלבלת לעיתים.קוליה הוא מכונאי הגר בצפון רוסיה באזור שאפילו כבישים אין בו והעליבות זועקת מכל פינה (והטבע במלוא הדרו מציץ ממש מעבר לפינה). בבית על הגבעה חיים מלבד קוליה גם אשתו השנייה ובנו מאשתו הראשונה. חיו קשיי היום של קוליה משתבשים כשראש העיר שואף להקים על ביתו של קוליה כנסייה והמכונאי יוצא למאבק חורמה במערכת השלטון המושחתת העושה יד אחת עם הכנסייה המקומית. גם העורך דין המלוקק שמגיע ממוסקבה לייצג את קוליה במאבקו בשלטון רק יסבך את המצב ויגרום לזעזועים בביתו של קוליה.
זוויאגינצב הוא חסיד הקולנוע האירופאי של שנות ה-60. קולנוע שמתכתב עם יצירותיהם של ברגמן ושל טרקובסקי. זהו קולנוע מתבונן שאינו מרבה במילים ודורש מהצופה הקשבה מוחלטת וגם נותן לו הרבה חומר למחשבה. זהו קולנוע שבו לאיתני הטבע יש לא פחות חשיבות מאשר לשחקנים והמים הגועשים המתנפצים על הצוקים מבטאים יותר מכל את סערת הרגשות שבה נתונים קוליה ומשפחתו.גם לוויתן או שניים (כשם הסרט) יופיעו כשהם שוחים בים שליד ביתו של קוליה. למה התכוון הבמאי כשבחר בשם זה וגם הציג שלדים של לווייתנים הפזורים על החוף? (לצד סירות נטושות הנדמות כלווייתנים). האם הלוויתן מסמל את עברה המפואר של רוסיה ששקע במצולות? האם הכוונה לספרו של הובס מהמאה ה-17 הדן במערכות השלטון? או אולי הכוונה לציטוט מתוך איוב שבו מוזכר לוויתן כדוגמא לעוד חיה שאינה יכולה לכוח האל? על הפירוש המדויק לשם הסרט יכול להחליט הצופה, בדיוק כמו שהבמאי נותן לו חופש לפרש את העלילה שנפרשת מול עיניו ולבחור האם לייחס לכל תמונה משמעות אלגורית מתוחכמת או להתייחס לסיפור כפשוטו.
מעבר לסצנות מתוחכמות מתובל הסרט בסצנות שאינן דורשות ביאור כמו זו שבה במסגרת בילוי בחיק הטבע יורים קוליה וחבריו בתמונות של מנהיגי רוסיה לשעבר, או הסצנות המדהימות בבית המשפט שבהן מקריאה השופטת הראשית את גזר הדין במהירות של סוס מרוץ, אלו סצנות בעלות מטען מקאברי של ממש והן מציגות את הריחוק והניתוק שבין האזרח הרוסי לבין מוסדות השלטון.גם אם יבחר הצופה לסנן ולהתעלם מכל המשמעויות הנסתרות בסרט "לוויתן" עדיין יישאר סיפורו של קוליה, שבתחילת הסרט נדמה כדמות הפחות מעניינת בעלילה (אשתו ובנו מפגינים מנעד רגשות רחב הרבה יותר ממנו, כסיפור המרכזי, כאשר ככל שהעלילה מתקדמת נחשפים עוד פנים באישיותו. את ההשראה לסיפורו של קוליה קיבל זוויאגינצב בכלל מג'ון הימאייר האמריקאי שנלחם בניסיונות השתלטות על ביתו בעיר קטנה בקולורדו. הימאייר לקח בולדוזר והרס כמה בתים ואת בית העירייה עד שהתאבד. סיפורו של קוליה על פניו הרבה פחות דרמטי, אך בסגנונו הקורקטי מצליח הבמאי לחדור לנשמת הצופה ולהותירו המום מסיפור קטן-גדול על האזרח הקטן הנלחם בתחנות הרוח השלטוניות המאיימות להעלימו.מכיוון שראש העיר חומד את ביתו של קוליה לצורך בניית כנסייה, הבימאי אינו חוסך את שבטו גם מנציגי הכנסייה,המטיפים לאמת אך נוהגים בשקר וכזב.

אל תחמיצו את "לוויתן". הצפייה בסרטו של זוויאגינצב הזכירה לי יצירת מופת אחרת שעסקה בטבע ובקיום האנושי "היו זמנים באנטוליה" של הבמאי התורכי נורי בילה ג'יילאן. לא פלא שזוויאגינצב וג'יילן הם מחביבי פסטיבל קאן, אולי הפסטיבל שמעניק את החשיבות הגדולה ביותר לסרטי קולנוע אמנותיים.
לוויתן - ביקורת גולשים / תגובות
צפיתם בסרט? ספרו לנו מה חשבתם!   הוסף/י ביקורת!
ב
לוויתן (2014)
8/10
מסכימים?
0  0
בן • בוגר.תפורסם ב 22.6.2015

סרט בוגר, ביקורתי וטוב שמציג תמונת מראה על המציאות ברוסיה הכפרית. המנטליות, העוני, השחיתות, המרחבים. מומלץ

קרא.י עודזר • סרט ותיק (2015)נצפה בטלוויזיה
א
לוויתן (2014)
7/10
מסכימים?
1  0
איתי • בוגר.תפורסם ב 23.5.2015

דרמה אנושית/פוליטית חזקה ואמיצה. משקפת את נושא הון-שלטון (לא רק ברוסיה). היה צריך, לדעתי, לזכות בפרס האוסקר כסרט הזר הטוב ביותר.

קרא.י עודזר • סרט ותיק (2015)נצפה בקולנוע
ל
לוויתן (2014)
9/10
מסכימים?
0  0
לימור • בוגר.תפורסם ב 26.4.2015

סרט חזק ונוקב משחק טוב

זר • סרט ותיק (2015)נצפה בקולנוע
י
לוויתן (2014)
8/10
מסכימים?
0  1
יעל ר. • בוגר.תפורסם ב 12.4.2015

סרט קשה ופסימי, יצאתי ממנו בתחושה קשה של חוסר צדק משווע ואיך אפשר להתעלל באזרח הפשוט אם אתה מושחת ואתה אפס מנופח אבל עם כוח פוליטי. נופים יפים ומשחק משובח.

קרא.י עודזר • סרט ותיק (2015)נצפה בקולנוע
א
לוויתן (2014)
10/10
מסכימים?
2  0
אורית צ' • בוגר.תפורסם ב 11.3.2015

סרט טרגי מעניין ביותר, עם משחק פשוט מצוין ונופים מרהיבים. הסרט עוסק בנושא של האזרח הרוסי הפשוט היוצא למאבק אבוד מול השלטון המקומי. סרט פשוט מעולה ומומלץ בחום.

קרא.י עודזר • סרט ותיק (2015)נצפה בקולנוע
קישורים
חץ לוויתן (עמוד סרט)
ביקורות נוספות של סרטי דרמה
המכוון Tuner חדש 2026
מילה שלי I Swear חדש 2026
קלן 75 Koln 75 חדש 2026
בשם הבן Kidnapped חדש 2026
נינו Nino 2026
חיפוש ביקורות
לרשימת ביקורות אחרונות
סרטים מומלצים ע"י הגולשים
The Great Lillian Hall
1ליליאן הול: האור שבפנים
ציון גולשים
9.2/10
ציון מבקרים
2.3/5
Michael
2מייקל
ציון גולשים
9.1/10
ציון מבקרים
2.8/5
La Grazia
3החסד
ציון גולשים
8.8/10
ציון מבקרים
3.0/5
Colours of Time
4צבעי הזמן
ציון גולשים
8.7/10
ציון מבקרים
3.5/5
Passenger
5הנוסע
ציון גולשים
8.4/10
טריילרים חדשים
The Dog Starsכוכבי הכלב How to Make a Killingעשיר רצח One night onlyלגמור את הלילה Cuz Youre Uglyכי את מכוערת
ארכיון הניוזלטר של אתר סרט
Xאוהבים לחיות ב Seret?לחצו ועקבו גם באינסטה!
Xאוהבים לחיות ב Seret?פרגנו בלייק והישארו מעודכנים גם בפייס!
X
ניהול רשימות
הרשימות האחרונות שלך
טוען...
- או -