לא פה, לא שם ביקורת סרט

In Between Movie Review

תמונת מבקר
מור קומפני על "לא פה, לא שם":
"מהסרטים החשובים והמעניינים שנעשו בישראל"
full starfull starfull starfull starfull star"הברקה מרגשת"
ביקורת סרט ללא פה, לא שם מאת מור קומפני • מבקרת קולנוע
פוסטר In Between
משחק מונא חווה, סאנא ג'מאליה, שאדן קנבורה, מחמוד שלבי, הנרי אנדראוס במאי/ת מייסלון חמוד  
ישראלי
סרט ארכיון   שלח סרט לחבר - Send Movie שלח/י
דירוג הגולשים
כבר ראיתם? העבירו את העכבר ודרגו!
265 כבר הצביעו! • עכשיו תורכם.ן
8.2/10
?
מדד פופולריות
/10
?
היכן תצפו
57.0% בקולנוע
35.9% בבית
איפה תצפו? 256 כבר הצביעו • לחצו והשפיעו!
8.4אסור לפספסSeret Score

אולי דווקא שיחה שהתקיימה בין היושבים לידי בהקרנת העיתונאים של "לא פה לא שם" היא המפתח לליבו של הסרט. שני חברים התלבטו האם הבמאית, המתגוררת בתל אביב כעת, הינה פלסטינית. אחד מהם טען שהיא פלסטינית כי היא ילידת דיר חנא שבגליל. השני טען שהיא לא פלסטינית אלא ערביה–ישראלית בשל העובדה כי היא חיה מספר שנים בעיר. חברתם, השלישית, התערבה לפתע בשיח וטענה: "היא פלסטינית אם היא בוחרת להגדיר את עצמה כך, אתם לא אלה שיחליטו עבורה מה היא". ואכן, "לא פה לא שם" סרט הביכורים של מייסלון חמוד עוסק בזהות, בדואליות שלה, במה שמגדיר אותה ובמחיר החברתי שהיא נושאת.זהו סרט ביכורים שני בשנה הנוכחית, אחרי "סופת חול" המבריק של עילית זקצר, המציג גיבורות נשיות שלא נראו בעבר על מסך הקולנוע הישראלי. לילא (מונא חוה) היא עורכת דין מנצרת, לא דופקת חשבון לאיש ולא נותנת לאף אחד להגדיר אותה. שותפתה לדירה היא סלמא (סאנא ג'ממאליה), מתרשיחא במקור, המסתירה את זהותה המינית מהוריה ומתפרנסת כדיג'יי בשילוב עבודות מזדמנות. אחרי שהשותפה השלישית לדירה מתחתנת, מגיעה בת דודתה נור (שאדן קנבורה) מאום אל-פאחם להתארח למספר שבועות. נור היא סטודנטית למדעי המחשב, מוסלמית אדוקה ומאורסת שרחוקה מאורח החיים של השתיים בתכלית. למרות המרחק בין שלוש הנשים, הן מתמודדות בשלוש מערכות זהות: המערכת הישראלית בה תמיד ייחשבו לאזרחיות סוג ב', המערכת המשפחתית–מסורתית - שלא תמיד תקבל ותכיל את בחירותיהן - והמערכת הפטריארכלית, עמה מתמודדות ונאבקות נשים מדי יום בכל רחבי העולם. דווקא המצוקות הדומות מביאות לסולידריות וחברות אמיצה הנרקמת בין השותפות ומביאה אותן למאבק מאוחד בכל החזיתות.
את הסרט הפיק שלומי אלקבץ וניכר כי בחזונו וברוחו הוא ממשיך את קווי המתאר של יצירותיו המשותפות עם אחותו המנוחה רונית אלקבץ. לא בכדי, החליטה חמוד להקדיש את הסרט לזכרה של אלקבץ. לא זאת בלבד שהסרט עוקב אחר חייהן של שלוש נשים דומיננטיות, הוא חושף עולם שכאמור טרם נצפה בקולנוע הישראלי - הסצנה הפלסטינית האורבנית של תל אביב-יפו. המוזיקה סוחפת, הצבעים עזים, ועשן הג'וינטים והסיגריות אופף הכל. ניכר כי לסיגריות משמעות מיוחדת בסרטה של חמוד שכן יש הרבה מאוד מהן ביצירתה, אולי כמוטיב חוזר לניגוד בין אורח החיים בעיר הגדולה לעומת אורח החיים המסורתי יותר בו נשים ערביות לא נוהגות לעשן בפני גברים. כל סצנה היא מערכה לוחמת – בפני החברה הישראלית, בפני הורי הבנות, בפני גברים, בפני עצמן.מבנה הסרט לא אחיד בקצבו ובתכולתו. הוא גדוש בסצנות אווירה שעל אף שברורה הכוונה מאחוריהן – מרגישות רפטטיביות. אך הסצנות המרכזיות בסרט פוגעות ישר בלב. הדיאלוגים שנונים, חדים ומצחיקים לפרקים. הדמויות מרגשות וכנות ומונא חוה מפעימה במשחק כן ומדויק. ניכר כי חמוד הקדישה מחשבה רבה לא רק לצד הסיפורי החשוב אלא למבע העשיר, ויחד עם הצלם איתי גרוס הפכה את רחובות יפו ותל אביב למקלט אורבני מוכר וזר כאחד, כאשר דווקא הנוף והטבע שבישובים הקטנים הוא זה שסוגר ומצר על הדמויות עד מחנק.
ביצירה של חמוד אין חברה החפה מביקורת. מצד אחד זהו מסמך נוקב נגד הכיבוש ומאידך – נגד הכפפה נשית שטומנת בחובה המסורתיות בחברה הערבית. בין הכתוביות הזרחניות בניאון אייטיז מהפנט, בחרה היוצרת להודות למשפחתה שנתנה לה את האפשרות לפרוץ גבולות ולהיות מי שהיא – ובכך היא מצביעה על זעקתן של הדמויות שלא נותר להן אלא לברוא לעצמן מרחב מוגן - זה שבין המסורת, הגזענות, מכבש הלחצים והשוביניזם, מכיל אותן כבנות אדם בעלות לב פועם, רגשות וחוכמה. התמה המשותפת ל"לא פה לא שם", ולסרטים אחרים מסוגו המציבים נשים במרכז, היא זו המדגישה את ערך האחדות הנשית והיכולת הנשית לגשר על עולמות שונים למען מטרה משותפת.הרגע המרגש ביותר התרחש דווקא בבכורה התל-אביבית של הסרט כשהאורות נדלקו וחמוד עלתה על הבמה. לרגע נשכחו ממני חוויות הגזענות הקשות שקראתי והייתי עדה להן בשנים האחרונות בישראל, כשקהל שלם הריע בהתרגשות לבמאית, אישה פלסטינית. הייתי מעדיפה לזכור את מדינת ישראל בדיוק ברגע הזה אבל איני יכולה להתעלם ממה שקורה סביבי. אני יכולה רק לקוות שחמוד תמשיך ללוות את הנוף הקולנועי הישראלי בעוצמה ואומץ שכבר מזמן לא ראיתי כאן.
לא פה, לא שם - ביקורת גולשים / תגובות
צפיתם בסרט? ספרו לנו מה חשבתם!   הוסף/י ביקורת!
ק
לא פה, לא שם
9/10
מסכימים?
0  0
קרויף • בוגר.תפורסם ב 23.5.2018

סרט חשוב, מעניין, מעורר מחשבה ויוצא דופן. החברה הערבית מזווית שלא הכרתם, דילמות שלא הכרתם. הערבים באולם מצאו עניין רב בסרט גם כן. סרט מומלץ בהחלט. הדבר היחיד שהפריע לי בסרט זה הרושם שיכול להתקבל הוא שמרד במוסכמות, במסורת (המוסלמית במקרה זה) ובפטריכליות חייב לגרור למסיבות אלכוהול ולצריכת סמים. הנשים המורדות בסרט הן קיצוניות לטעמי. אפשר להיות אישה משכילה, פמניסטית ודעתנית מבלי לחיות חיים כה פרועים... אבל - זה בהחלט הופך את הסרט לססגוני יותר

קרא.י עודדרמה • סרט ותיק (2017)נצפה בקולנוע
.
לא פה, לא שם
7/10
מסכימים?
1  0
.MOR R • נער.הפורסם ב 22.3.2018

סרט חשוב ואקטואלי. השחקנים מעולים, הצילום לא רע בכלל, הפס-קול מוסיף הרבה לאווירת הסרט, העריכה מצויינת והדיאלוגים עמוקים וסוחפים אבל אם כמה שהתסריט והעלילה אותנטיים ובעלי מסרים חשובים הם גם פשוטים (מבחינת הסיפור), לא הכי מלהיבים ולא תמיד ממומשים כמו שצריך. בקיצור, אפשר לראות ואפילו שווה לנסות.

קרא.י עודדרמה • סרט ותיק (2017)נצפה במחשב
a
לא פה, לא שם
8/10
מסכימים?
1  0
adid • בוגר.תפורסם ב 14.9.2017

סרט טוב, מצליח להעביר מסר מאוד מעניין ומאפשר שיח אחריו. לסרט יש קצב טוב בשל מוסיקה טובה וצילום מעולה.

קרא.י עודדרמה • סרט ותיק (2017)נצפה בקולנוע
ח
לא פה, לא שם
8/10
מסכימים?
1  0
חגי הופר • בוגר.תפורסם ב 31.8.2017

סרט המעביר יפה את הקונפליקט של שלוש בחורות ערביות בין החברה המסורתית ממנה הן באות ובין החיים החילוניים בתל-אביב. אני עוד לא ראיתי סרט כזה, שנעשה על-ידי במאית ערבייה ודובר ברובו ערבית, ועם זאת הוא חילוני ונועז כל-כך. יש בסרט עישון סיגריות ועישון חשיש, שתיית אלכוהול, חשיפה מסוימת של הגוף, וגם ייצוג הולם לקהילה הגאה. אני משער שערבי מסורתי שיצפה בסרט, אם יצפה בו, ייצא מזועזע. אבל גם זה חלק מהחיים בישראל היום וחשוב מאוד להכיר פן זה. מבחינה זו, הסרט מצליח להעביר יפה מאוד, דרך שלושת הסיפורים של שלוש הגיבורות, את הפער הקורע בין "פה" ו"שם", בין אום-אל-פחם למשל לתל-אביב. גם מבחינה קולנועית נטו, הסרט בנוי טוב ומצליח לשמור על עניין, אם כי הוא לא מושלם ויש בו קצת בוסריות לדעתי. לא יודע להצביע בדיוק על הנקודה – הבנות משחקות מצוין, הדיאלוגים ברובם אמינים – אבל יש פה משהו לא לגמרי מלוטש, בכל זאת סרט ראשון של הבמאית, שמעוררת עניין לסרטה הבא. אבל אי מושלמות הסרט מתגמדת אל מול העיסוק הנחשוני והאמיץ שלו בסוגיות שאני לא זוכר שעסקו בהן בעבר, לא בקולנוע וגם לא הרבה מחוץ לו. דבר נוסף ואחרון שאומר על הסרט הזה הוא, שהעישון בו פשוט אינסופי. כל רגע מודלקת סיגריה או ג''וינט. ברור שזו הדרך של הבמאית להמחיש את חיי החופש והחילוניות התל-אביבים, אבל יש בזה משהו קצת סטריאוטיפי, ובכל אופן זה יוצר סרט בעל אווירה אפלה ודקדנטית במידת מה, שאצלי העלה את השאלה, האין החיים השמרניים בכל זאת עדיפים מכמה בחינות? אף שכמובן יש להם החסרונות שלהם, כמו עודף הפטריארכליזם, הבא לידי ביטוי יפה בסרט.

קרא.י עודדרמה • סרט ותיק (2017)נצפה בקולנוע
O
לא פה, לא שם
10/10
מסכימים?
0  0
Or • בוגר.תפורסם ב 10.8.2017

פנינה קולנועית נדירה בנוף המזרח תיכוני! סיפורן היוצא דופן של שלוש נשים המגיעות מעולם נוקשה וסגור מצליחות לכופף כנגד כל הדעות והסיכויים את הסורגים ולברוח אל האסקפיזם התל אביבי. אפשר בקלות לשמוע את הקולות הרעבים של הצעירים מהמגזר הערבי שמייחלים לשבור את המוסכמות החברתיות הנוקשות. הבחירה בהצגתן של נשים כפורצות דרך ומורדות במוסכמות פורצות גם את גבולות המסך ומניחות לסטריאוטפים להימחק קליל ולהתחבר לכל אחת מהן. כשם שהגיבורות רוצות לטרוף את העולם, הצופה ירצה להצטרף למסען כדי לנפץ איתן יחד את תקרת הזכוכית הבלתי נסבלת של חברה שבויה בעבר. מומלץ ביותר!

קרא.י עודדרמה • סרט ותיק (2017)נצפה בטלוויזיה
קישורים
חץ לא פה, לא שם (עמוד סרט)
ביקורות נוספות של סרטי ישראלי
חיפוש ביקורות
לרשימת ביקורות אחרונות
סרטים מומלצים ע"י הגולשים
The Great Lillian Hall
1ליליאן הול: האור שבפנים
ציון גולשים
9.2/10
ציון מבקרים
2.3/5
Michael
2מייקל
ציון גולשים
9.1/10
ציון מבקרים
2.8/5
La Grazia
3החסד
ציון גולשים
8.8/10
ציון מבקרים
3.0/5
Colours of Time
4צבעי הזמן
ציון גולשים
8.7/10
ציון מבקרים
3.5/5
Passenger
5הנוסע
ציון גולשים
8.4/10
טריילרים חדשים
The Dog Starsכוכבי הכלב Stitch Headפרנקי והמפלצות One night onlyלגמור את הלילה SpiderMan Brand New Dayספיידרמן: יום חדש
ארכיון הניוזלטר של אתר סרט
Xאוהבים לחיות ב Seret?לחצו ועקבו גם באינסטה!
Xאוהבים לחיות ב Seret?פרגנו בלייק והישארו מעודכנים גם בפייס!
X
ניהול רשימות
הרשימות האחרונות שלך
טוען...
- או -