"הנער בפיג'מת הפסים", שעלה בסוף השבוע האחרון בבתי הקולנוע ברחבי הארץ, הוא מעשיה המספקת השקפה ייחודית על השפעותיהן של דעה קדומה, שנאה ואלימות על אנשים תמימים, וילדים במיוחד, בזמן מלחמה.
דרך עיניו של ילד גרמני בן שמונה שמוגן ממראות המלחמה, אנו עדים לידידות אסורה בין ברונו, בנו של מפקד נאצי ושמואל, נער יהודי הכלוא במחנה ריכוז. למרות שפיסית השניים מופרדים על ידי גדר תיל, חייהם של שני הנערים משתלבים יחד.
[*]
"אין צורך לומר שיצירה בדיונית המתרחשת בשואה היא שנויה במחלוקת, וכל סופר שעוסק בסיפורים שכאלה חייב להיות בטוח במניעיו לפני שהוא מתחיל. זה נכון במיוחד כשזה נוגע לספר שנועד לילדים", אומר ג'ון בוין, המחבר של רב המכר "הנער בפיג'מת הפסים" (הוצאת ידיעות אחרונות, בתרגומה של דפנה לוי).
"עבורי, סופר אירי בן 34, הדרך המכובדת היחידה לגשת לנושא הייתה דרך תמימות, בסיפור שמובא דרך עיניו של ילד נאיבי שלא מסוגל להבין את הזוועות אליהן הוא נקלע. 'מה קורה במקום הזה?' ברונו שואל את עצמו. 'למה יש כל כך הרבה אנשים מהצד השני של הגדר?' שאלות פשוטות אולי, אבל ברמה הבסיסית, האין אלו השאלות שאנחנו עדיין שואלים? ואולי זה התפקיד של כל יוצר להמשיך ולחפש תשובות, לוודא ששאלות אלו ימשיכו להישאל, כך שאף אחד לא ישכח לעולם למה הן עלו מלכתחילה".
[*]
"זוכה פרס נובל אלי וויזל אמר שאם לא היית שם אז אל תכתוב על זה, ובמידה מסוימת, אני מסכים איתו. אבל בו בזמן, אומרים לנו שאסור לנו לשכוח את השואה לעולם. כך, שאני מאמין, ככל שהעשורים חולפים, שזה תלוי באמנים למצוא דרכים חדשות להזכיר לעולם את אלה שניספו. אם אתה ניגש לנושא בדרך לא נצלנית, ומנסה לא להפוך את השואה לטריוויאלית, אלא לספר את הסיפור כדי שיגיע לקהל חדש, השגת את מטרתך. אני תמיד אומר לילדים שקראו את הספר שלי 'אם הוא ריגש אותך, אם הסיפור על שני הנערים הללו עניין אותך, הנה רשימת ספרים שכדאי לך לקרוא'. והספרים הללו הם של אנשים כמו ווייזל, פרימו לוי ואנה פראנק – יוצרים שחוו את השואה והם בעלי סמכות מוסרית. אני מקווה שאמנים של ימינו יוכלו לעשות זאת - לעניין ילדים בנושא, ולהפנות אותם לספרים שעליהם לקרוא".
על תהליך הליהוק של הסרט מספר מארק הרמון, שכתב וביים את "התזמורת", ו"קול קטן" עליהם היה מועמד לפרס ה-BAFTA, "בחנו מאות ילדים לתפקיד ברונו, בנו של מפקד המחנה", אומר הבמאי מארק הרמן. "אסא באטרפילד היה בקלטת הראשונה שקיבלתי, והיה הילד השלישי שעשה אודישן. חשבתי שהוא היה נפלא אבל המשכנו לחפש, רק כדי לוודא שלא השארנו אבן אחת על פיה. בסוף חזרנו אליו כי הדבר החיוני ביותר היה למצוא ילד שיכול להחזיק את המסך. אסא עושה את זה. ויש לו את השילוב הנכון של תמימות וסקרנות החשובים לתפקיד". אגב, באטרפילד השתתף לאחרונה בסרט המקסים "הבן של רמבו".
[*]
ולגבי ג'ק סקאנלון, שמגלם את שמואל וזהו סרט הבכורה שלו אומר הרמון. "ראיתי את ג'ק סקאנלון די בסוף תהליך הליהוק אחרי שראיתי מאות ילדים, ג'ק יכול לרגש מבלי להיות סנטימנטלי. יש בו אצילות טבעית. אבל הייתי חייב לראות למי מהילדים תהיה כימייה נכונה עם ברונו שלנו לפני הבחירה בשחקן לשמואל. אחרי שצמצמנו את הרשימה לשלושה ילדים, בדקנו את ההתאמה שלהם לאסא. ג'ק ואסא שיחקו היטב זה נגד זה".