חדשות טלוויזיה / סדרות

"נפילת בית אשר": ביקורת סדרה

נפילת בית אשר: ביקורת סדרה
שלח לחבר הוסף תגובה Seret.co.il :: שתף | הוסףשתף
הסדרה החדשה של גורו האימה של נטפליקס מייק פלנגאן ("מי מתגורר בבית היל") מציעה עיבוד חופשי מאוד של הסיפורים של אדגר אלן פו והופכת אותם למשל על תאוות בצע, קפיטליזם רצחני ופתולוגיה משפחתית. יעל מאורר על דרמת אימה משכנעת שמעבירה מסר חברתי
מייק פלנגאן ("טקס חצות"), הידוע כיוצר שיש לו חיבה לסיפורי אימה עם מוסר השכל, לקח על עצמו משימה שאפתנית. הסדרה "נפילת בית אשר", הקרויה על שם אחד מסיפוריו הנודעים ביותר של אדגר אלן פו, סופר האימה האמריקני הידוע בן המאה ה-19,מציעה עיבוד חופשי מאוד של הסיפורים המקוריים והופכת אותם למשל על תאוות בצע, קפיטליזם רצחני ופתולוגיה משפחתית. פלנגאן חוזר כאן לשתף פעולה עם כמה משחקניו הקבועים המספקים הופעות משכנעות ומצמררות במיוחד.

לסדרה שמונה פרקים, שכל אחד מהם (חוץ מהראשון שנקרא על שם שורה משירו הנודע ביותר של פו, "העורב") על שם סיפור אחר של אמן סיפורי האימה. סיפור המסגרת עוסק ברודריק אשר (ברוס גרינווד, "המתיקות שאחרי", זאק גילפורד, "אורות ליל שישי", כרודריק הצעיר) ואחותו מדליין (מרי מקדונל, "רוקד עם זאבים", וילה פיצג'רלד, "ריצ'ר", כמדליין הצעירה), בעלי חברת התרופות "פורצ'נטו".

זהו שם הלקוח מסיפור של פו, אך מתייחס גם למילה fortune, שהפירוש הכפול שלה הוא ממון וגורל, שני נושאים מרכזיים בסדרה. המשפחה מצויה בעיצומו של משפט מתוקשר, הנוגע למשככי הכאבים הממכרים שלה. היוצר רומז כאן למגפת האופיואידים בארצות הברית, שבמרכזה משפחת סאקלר, סיפור שזכה גם הוא לסדרת טלוויזיה כעת, "אימפריית הכאב". גם הסדרה המצליחה "יורשים", המתארת משפחה לא מתפקדת שבראשה פטריארך מבריק ואכזרי המשסה את ילדיו האנוכיים זה בזה, משתקפת בסדרה המספרת סיפור דומה.



ל"נפילת בית אשר" שתי מסגרות סיפוריות המקשרות בין כל הסיפורים והתמות של הסדרה. האחת היא וידוי של רודריק בפני אוגוסט דופאן (קארל למבלי, "דוקטור סליפ"), התובע במשפט המתוקשר נגד המשפחה, שלו קשרי עבר סבוכים עם רודריק. דופאן הוא דמות הבלש בסיפוריו של פו, שנחשב גם לאבי הסיפור הבלשי. בסדרה הוא דמות אמפתית, חיובית ושוחרת אמת.

המסגרת הסיפורית השנייה היא דמותה המסתורית של ורנה (קרלה גוג'ינו, "מילקשייק אבק שריפה") שנוכחת ברגעים משמעותיים בחייהן של כל הדמויות. זוהי דמות על-אנושית ועל-זמנית, שאפשר לפרש באופנים שונים. שמה, בשיכול אותיות באנגלית, יוצר את המילה "עורב", וזהו גם שם הפרק האחרון בסדרה. גוג'ינו מבריקה בכל ההתגלמויות של הדמות הזאת, ובולטת במיוחד סצנה שבה היא מדקלמת שיר של פו בפני מדליין. בסצנה הזאת אומרת ורנה שאחיה היה אמור להיות משורר עני, רמז ברור לאדגר אלן פו שמת חסר כל בגיל צעיר. קשר נוסף בין הביוגרפיה של פו לסדרה הוא בדמות הבוס והאויב המושבע של רודריק הצעיר בדרכו לתהילה, רופוס גריזוולד (מייקל טרוקו, "בטלסטאר גלקטיקה"). זה היה שמו של העורך של פו, שכתב לאחר מותו של הסופר בטרם עת הספד מרושע במיוחד, שעזר לחזק את התדמית הפופולרית של פו כמשוגע ושיכור, שגיבוריו הם השתקפות שלו. היוצר מתכתב עם הטקסטים החידתיים ומעוררי האימה הקיומית של פו בדרך מתוחכמת. כך למשל, הפרק "חיפושית הזהב" עוסק בתמרליין אשר (סמנתה סלויאן, "האנטומיה של גריי") שלה אימפריית לייף סטייל וקוסמטיקה. דמותה היא פרודיה מרושעת למדי על השחקנית גווינת' פלטרו ומותג הלייף סטייל המצליח מאוד שלה. התמוטטותה הנפשית שמובילה למותה המזוויע, אחד משורת מקרי מוות מזוויעים של כל צאצאיו של רודריק, מיוצגת בפרק באופן מבריק על ידי שימוש במראות. כך משתקף (תרתי משמע) הנרקיסיזם שבלב הפרויקט העסקי שלה. סיפור אחר של פו, "וויליאם וילסון", הוא שמו של בעלה בסדרה. בסיפור המקורי של פו חיפושית הזהב מובילה לאוצר חבוי שמגלה גיבור הסיפור. בסדרה החיפושית מופיעה על קופסאות הקוסמטיקה שמחלקת תמי ללקוחות, והופכת לסמל לריקנות וריקבון מוסרי.



בפרק הנקרא "מסכת המוות האדום", מומצא מחדש הסיפור הקצר של פו על נסיך בשם פרוספרו, שפירוש שמו הוא עשיר ((prosperous, העורך נשף מסכות בארמונו בזמן שבחוץ משתוללת מגפה קטלנית הנודעת בשם "המוות האדום". בסדרה בנו הממזר של רודריק (סאוריאן ספקוטה, "מועדון חצות"), מארגן מסיבה במפעל ישן ומיועד להריסה של משפחתו. יש כאן שימוש באלמנטים המזוויעים שקיימים בסיפור המקורי, ונוסף להם מה שרק נרמז בסיפורו של פו: ההדוניזם המשתולל מופיע כאן בצורת אורגיה שסופה נורא, אפילו ביחס למראות לא קלים לעיכול, בלשון המעטה, בשאר הפרקים.

בלב המאפליה הזה, נמצאות שתי נקודות אור. האחת היא אשתו הראשונה של רודריק, אנבל לי (קייטי פרקר, "מי מתגורר בבית היל") הקרויה על שם שירו של פו על שני נאהבים צעירים. השנייה היא לנור (קיילי קארן, "דוקטור סליפ" ) נכדתו של רודריק, הקרויה על שמה של האהובה המתה בשירו של פו "העורב", שמייצגת גם היא לב מוסרי בתוך הריקבון המשפחתי. אולי רומז כאן היוצר ליכולת של הדור הצעיר לתקן את עוולות הדורות הקודמים ולהציג חזון אחר לאנושות. למרות נטייה למונולוגים תיאטרליים, ארוכים וצדקניים של הדמויות ולמוסר השכל פשטני, כמעט מיסיונרי באופיו, זוהי טלוויזיה מצוינת מתובלת בהומור (וחתול) שחור.

הסדרה "נפילת בית אשר" זמינה לצפייה בנטפליקס. לביקורות סדרות נוספות: לחצו כאן
יעל מאורר אליאב - לעמוד הפרופיל | ביקורות / כתבות נוספות
תגובותהוסף תגובה
אין תגובות לכתבה.
 
לחצו כאן להיות הראשונים לפרסם תגובה לכתבה זו !

 
רלוונטי
חץ נפילת בית אשר (עמוד סדרה)
 
חיפוש בארכיון 2024
הצג את כל הידיעות / כתבות מחודש ושנה מסויימים (יש לסמן שנה וללחוץ על החודש הרצוי)
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
או בצע/י חיפוש טקסטואלי בארכיון
בחר/י תאריך: מ עד
חפש בכל הארכיון
Lassie 21לאסי 2: הרפתקה חדשהציון גולשים10 / 9.4ציון מבקרים5 / 3.5
Kong Fu Panda 42קונג פו פנדה 4ציון גולשים10 / 9.2ציון מבקרים5 / 3.3
Home 20233ביתציון גולשים10 / 9.0ציון מבקרים5 / 3.6
White Bird A Wonder Story4ציפור לבנה: סיפור פלאציון גולשים10 / 8.9ציון מבקרים5 / 3.0
The Nannies5מטפלות בענייניםציון גולשים10 / 8.9
ארכיון הניוזלטר של אתר סרט