לפני 125 שנים כתב הסופר ליימן פרנק באום ספר ילדים בשם "הקוסם מארץ עוץ". את העלילה כולכם מכירים - ילדה בשם דורותי שגרה בקזנס בחווה של דודה ודודתה נקלעת לסופת טורנדו שסוחפת אותה, את כלבה ואת ביתה למקום רחוק ולא מוכר בשם ארץ עוץ. דורותי מתגעגעת לקנזס ולמשפחתה. היא רוצה לשוב בחזרה אך מבינה שאינה יכולה לעשות זאת. בעצתה של מכשפה טובה היא שמה פעמיה אל הקוסם הגדול, בתקווה שיעזור לה. בדרכה לקוסם היא מכירה מספר חברים משונים: דחליל שמעונין להיות חכם, איש פח שמעוניין לקבל לב ואריה פחדן שרוצה להפוך לאמיץ. יחד איתם ועם כלבה טוטו הם הולכים לעבר הקוסם הגדול, בתקווה שיחזיר אותה הביתה ויסייע לחבריה עם בעיותיהם.לספר זה התוודעו ילדים רבים, שהתאהבו בסיפור העלילתי ובקשר הנפלא שנרקם בין הדמויות. הספר הצליח מאוד והניב 13 ספרי המשך שנכתבו על ידי באום וספרים נוספים שנכתבו על ידי סופרים שונים. לא רק עולם הספרות התלהב מהספר. גם הצגות תיאטרון הועלו ברחבי העולם (בארץ ההצגה "הקוסם!" בשנת 1994 בבימויו של אורי פסטר ובכיכובה של מלכת הילדים בזמנו, מיכל ינאי, נחשב עד היום לאחד ממחזות הזמר הטובים ביותר שהועלו בארץ), סדרות טלוויזיה (בארץ שודרה בשנת 1986 סדרת אנימה יפנית אהובה בערוץ הראשון ואת שיר הנושא הידוע ביצעה הזמרת אילנית) וסרטים בעיבודים שונים, כשהידוע ביותר הוא הסרט משנת 1939 בכיכובה של ג'ודי גרלנד עם הביצוע המרהיב של השיר "אי שם מעבר לקשת".
פרסומת
למרות שחלפו 125 שנים מאז הספר המקורי לא רק שלא אבד עליו הכלח, אלא ישנה רק יותר ויותר סקרנות להכיר את הנפשות הפועלות בסיפור. אחרי שובר הקופות "מרשעת" שמבוסס על המחזמר המצליח מברודווי ומספר את סיפור ילדותה של אלפבה, המכשפה המרשעת מן המערב, העיבוד הנוכחי תוצרת רוסיה בעל שלושה חלקים, והוא מנסה לשחזר את הקסם הנוסטלגי אבל עם טוויסט עכשווי."הקוסם מארץ הברקת" מתרחש בתקופה העכשווית. שם הגיבורה הוא אלי ובמקום להיסחף בטורנדו מביתה בקנזס, היא נסחפת מהקרוואן המשפחתי בזמן נסיעה. אלי מגיעה מצוידת בסלולרי לארץ עוץ אך מכיוון שאין לה קליטה זה לא עוזר. בגרסה זו אלי מקבלת הנחיה מהמכשפה הטובה להגיע לקוסם כאשר עליה לעזור בדרך לשלושה יצורים. היא פוגשת את שלושת החברים הידועים (הדחליל, איש הפח והאריה) והם יוצאים במסע מפחיד ולא ידוע, תוך התחמקות מהסכנות שאורבות להם מהמכשפה הרעה, גינגמה, אל עבר עיר הברקת, שם שוכן הקוסם.
אין ספק שמדובר בהפקה מושקעת מאוד מבחינה טכנית: רמת האנימציה הממוחשבת גבוהה, הצלם מיכאל מילשין עשה עבודה נהדרת, התפאורה מרשימה וסצנת הקרב מרהיבה. אך אי אפשר שלא להשוות את הסרט לסדרת סרטי נרניה המצליחה שגם מבוססת על סדרת הספרים "סיפורי נרניה: האריה, המכשפה וארון הבגדים". ההפקה האנגלית הייתה מושקעת מאוד, הקו העלילתי מדויק והסרטים הכילו סצנות קרב רבות ומרשימות. ב"הקוסם מארץ עוץ" העלילה ידועה מראש (ברובה) ולמרות שמדובר בטרילוגיה, הדמויות לא פותחו מספיק. פרט לאיש הפח שניתן עליו מידע – לא ידוע דבר על אלי, על הדחליל ועל האריה. אולי זה יפותח בסרט הבא שצפוי להגיע בשנת 2027. עם דמויות לא מורכבות ועלילה דלה יחסית ובנאלית, לא בטוח שהקהל יחכה לסרט ההמשך.אחד החלקים העיקריים בסרט שעזרו להגביר את הקצב ולהכניס לאווירה הוא המוזיקה הנהדרת והקצבית של אלכסנדר דמינוב. חלק נוסף וחשוב הוא בימוי הדיבוב עליו הופקדו אולפני "SC PRODUB" שעשו עבודה טובה בליהוק השחקנים לדמויות. אוהד שחר שמדבב את הדחליל וערן מור שמדבב את הכלב טוטו (או טובי כמו שהכלב קורא לעצמו) מרגשים, משעשעים ומפיחים רוח חיים בדמויותיהם. שחר ומור הם שחקני תיאטרון ותיקים (שניהם מופיעים בתיאטרון הקאמרי כבר שנים) ואין ספק שניסיונם התיאטרלי על הבמות בא לידי ביטוי במלאכת הדיבוב הנהדרת. יש לציין במיוחד את מונה מור שמדבבת את גינגמה, המכשפה הרעה שבוחשת בקלחת ומנסה להיפטר מהחבורה, ופשוט גונבת את ההצגה.