הסרט "לא יום ולא לילה" מצטרף לגל הגדול של סרטים העוסק בחברה החרדית בישראל. זהו סרט צנוע וקטן, ספרטני בהווייתו שכוחו נובע מהישירות והכנות שבו ומהמשחק האמין של הקאסט האלמוני ברובו. הסרט זועק בדממה את זעקת הקיפוח והאפליה שעדיין נוכחת בחברה הישראלית.שמואל ואהובה הם חוזרים בתשובה ממוצא מזרחי. כשבנם רפאל גדל הם רוצים לרשום אותו לישיבה אשכנזית. הם מקבלים את התחושה מהרב של בנם כי הדבר לא יסתייע ומנסים בכל כוחם לשנות את רוע הגזירה. האב אף מנסה לדבר על ליבו של הרב והדבר יגרור את המשפחה על פי התהום. הבמאי פנחס וויה מצליח להעביר לצופים את תחושת אי הצדק הכרוכה בסירוב שמקבל הבן הרוצה ללמוד בישיבה אשכנזית כשכל חטאו הוא השיוך העדתי ה"לא נכון" שלו.
פרסומת
וויה, שגם כתב את התסריט עם אהרון ישראל, מביים את הסרט בקומפקטיות וביעילות. זהו סרט של מבטים עצורים ושל כעס כבוש וטרגי שלעיתים נדירות מתפרץ. יש משהו מהפנט בקלסטרופוביה שבה שם הבמאי את גיבוריו בחללים צרים שבהם הם מהלכים במתינות. וויה מדבר על תחושת ייאוש ושפל שליוותה אותו בחייו בעת כתיבת התסריט והדבר ניכר בכל פריים ופריים כשגיבורי הסרט כמעט וכלל אינם מחייכים.הקאסט הנהדר כולל בין היתר את אלי מנשה כשמואל אב המשפחה. וויה ציין תחושה של סיזיפיות בעת העבודה על הסרט ואכן נדמה שגם אם המשפחה תרים סלעים כבדים במעלה ההר, הדבר לא יעזור להם לקדם את בנם לגורל טוב יותר (כלומר לישיבה אשכנזית יוקרתית). מעיין עמרני היא האם אהובה (שם אירוני משהו לאור תחושת החוסר אהבה ששורה עליה בפרט ועל משפחתה בכלל). תגלית הסרט הוא הילד/נער אדם חתוכה בתור הבן רפאל. חתוכה עם מבטו החודר ועיניו הגדולות ממלא את חלל הסרט וטען אותו בנפח של דמות מיוסרת, שנקלעת לסיטואציות לא צודקות שאינן בשליטתה. את הרב מגלם שמואל וילוז'ני בליהוק מפתיע ובתפקיד חמקמק.
הסרט מתחבט עם הצופה בשאלות של אמונה, חזרה בתשובה וגם בנושא של שכר ועונש. אין כאן דיון ממש מעמיק בסוגיות אלו וישנה תחושה שהבמאי מעוניין שהצופה יהרהר בגורל הגיבורים ואף ישאל את עצמו איך הוא היה נוהג במקומם. אחת הסוגיות המעניינות בסרט היא יחסי הכוחות בין בני הזוג שברצותם את הטוב לילדיהם מוכנים לצאת מעורם ולעשות דברים שייתכן ואף מנוגדים לאמונתם.קו פרשת המים של הקולנוע הישראלי בהתייחסותו לאדם הדתי כדמות רב-ממדית הוא הסרט "האושפיזין" מלפני עשרים שנה. גם שם גיבורי הסרט היו חוזרים בתשובה שעסקו בשאלות של צדיק ורע לו לעומת הרשע שטוב לו. "לא יום ולא לילה" צנוע הרבה יותר מאותו סרט אפי אולם גם הוא מצליח לספק הרהור משמעותי ביחסי האדם הדתי מול סביבתו ומול הבורא."לא יום ולא לילה" הוא חלק מפסוק בספר "זכריה", שם מדובר על גאולה. האם אכן יזכו בני המשפחה בסרט לגאולה? האם הם נושאים בתוצאות מעשיהם ונותנים את הדין בפני הקדוש ברוך הוא? לא לכל השאלות נותן הבמאי תשובות, אך מדובר בסרט שמספק דיון מעניין בחברה הדתית ואף מעבר לכך.