בצל ההכנות למשחקים האולימפיים ב-2008 בבייג'ינג, "כלב שחור" מספר על מסעו של לאנג (אדי פנג, "החומה הגדולה"), שחוזר לעיירת מולדתו הפריפריאלית והמדברית אחרי תקופת מאסר בגין הריגה. מקום העבודה היחיד שמקבל אותו הוא סיירת שמטרתה ללכוד את כל הכלבים המשוטטים בעיירה כחלק מתהליכי ג'נטריפיקציה שמתרחשים לקראת האולימפיאדה. העלילה משתבשת כאשר לאנג נתקל בכלב רוח שחור נרדף ומבוקש במיוחד, אך מפתח איתו קשר מיוחד, שכן שניהם מנודים מהחברה. לאנג וכלבו החדש נאלצים להתמודד עם שלדים בארון של שניהם – לאנג עם קרובי המשפחה של קורבנו, והכלב עם תושבי העיירה שכולם התאחדו נגדו.זהו סרט החדש של הבמאי הסיני הו גוואן (סרטיו הקודמים כמו "The Eight Hundred" לא הופצו בארץ), שהתמודד בשנה שעברה בפסטיבל קאן ואף זכה שם בשני פרסים יוקרתיים – האחד בתחרות 'מבט מסוים' והשני בתחרות דקל הכלב לכלב הטוב ביותר (Palme Dog, משחק מילים על ההגיה הצרפתית של דקל הזהב). בהמשך אותו קיץ "כלב שחור" הספיק להגיע גם לפסטיבל ירושלים, שם זכה בציון לשבח בתחרות הבינלאומית. כל הפרסים האלו לא ניתנו סתם, אלא משום שמדובר בסרט מבריק ומרגש, במיוחד עבור כל צופה שהיה לו כלב.
פרסומת
היחסים בין לאנג וכלבו, שנכנסים לתמונה רק החל מהמערכה השנייה, הם לב ליבו הפועם של הסרט. מערכת היחסים ביניהם מאפשרת לשניהם להתפתח, בין אם זה לאנג שלומד לדאוג בחמלה לנפש אחרת ובכך גם לעצמו, או הכלב שזוכה לקבל את היחס החם הראוי לו. האכפתיות המתפתחת אצל לאנג כלפי כלבו היא אנושית ומובנת ביותר, מה שעוזר לצופה להבין את מעשיו מאחר שמדובר בחוויה כל כך אוניברסלית. פנג בביצועו ממחיש היטב את כל המאפיינים הללו, ובכך הופך את חוויית הצפייה להיות עוד יותר אפקטיבית. ראוי להוסיף גם כי הקשר שהתפתח בין פנג עם סין (כלב הרוח השחור האמיתי שמשתתף בסרט) היה כל כך משמעותי, שהשחקן אימץ אותו לאחר הצילומים.מעבר לפן הרגשי, "כלב שחור" הוא גם תענוג לצפייה מבחינה ויזואלית. החל משוט הפתיחה ועד לרגעים האחרונים של הסרט, התמונה עצמה מרהיבה להפליא. הסרט מציג את קנה המידה העצום של העבודות הנעשות לקראת האולימפיאדה. יש לכך גם משמעות סמלית עמוקה – תמונה זו משקפת גם את הבדידות של לאנג והכלב. ניתן לראות כמה השניים קטנים לעומת בעלי העוצמה הכלכלית שרומסים את סביבתם המדברית והשקטה לטובת תיעוש ותיירות. הדבר מעיד גם על היכולת המרשימה מצד הפקת הסרט, ששחזרה את התקופה בצורה הכי אותנטית שיש.
"כלב שחור" הוא לא פחות מאשר צפיית חובה לכל חובב קולנוע, במיוחד למי שיש לו חיבה לכלבים. הסרט משקף היטב את החווייה של יצירת קשר עם חברו הטוב של האדם, ועלילתו מלאה בחמלה על אף הנושאים הקשים שעולים בה. זהו אמנם לא סרט מושלם והקצב האיטי שלו יכול לפגוע בהנאתם של מי שרגילים לסרטים הוליוודיים מהירים, במיוחד כשמדובר בסרט שאורכו מעל למאה דקות. עם זאת, הבמאי הו גוואן מפגין יכולת נהדרת בבניית עולם מציאותי ובכך מצליח לשאוב את הצופה לתוכו.
סרט יפהפה, נוגע ללב ומעורר מחשבה. היחסים בין גבר סיני לכלב חוצות מקבלים משמעויות סמליות מול ההכנות של המדינה לאולימפיאדה : הכשרת השטח והריסת ערים וכפרים.
זה אינו סרט עצוב אלא סרט שמלא ברוח האנושית, בתקווה ובהשראה שהאדם מקבל במפגשים בין טבע לעיר, בין אדם לחיה, בין עידן מודרני למסורתי.
התסריט מלא הפתעות סוריאליסטיות כמו קרקס, אופנועים, גן חיות נישכח ועוד....
שם:דן קירוגיל:7515/05/2025 15:26:13
8/10
יחסים בין אדם וכלב בסין , כשברקע מתחילה אולימפיאדת בייגין. סרט עצוב ונוגע ללב.