כשבנה של פרנקה סוצאני, העורכת רבת העוצמה של "ווג איטליה" החליט לעשות עליה סרט, לא היה לו מושג שהוא מלווה את השנים האחרונות בחייה. מערכת היחסים הקרובה הזו בין האם והבן הולידה סרט אינטימי במיוחד שמוצג כעת בפסטיבל "דוקאביב" בסינמטק ת"א
"פרנקה: כאוס ויצירה" הוא סרט דוקומנטרי שמוצג כעת בפסטיבל "דוקאביב" על חייה ועבודתה של עורכת מגזין "ווג" איטליה מאז שנת 1988. סרטו של פרנצ'סקו קארוזיני, אותו הוא צילם במהלך שש שנים, עוסק בסיפור חייה של אמו פרנקה סוזאני, שהלכה לעולמה לפני מספר חודשים, והוקרן אתמול בבכורה
במסגרת פסטיבל הסרטים בחנות "Story" במתחם שרונה בתל אביב.
הסרט מעלה את הנושאים בהם התעסקה במהלך הקריירה, כך למשל מוצג האופן בו אופנה יכולה להביע אג'נדה וערכים, כיצד אישה אחת הביאה לשינוי באופן שבו מציגים אופנה, וגם מסופר על חייה הפרטיים של פרנקה, על גידולו של בנה כאם חד הורית, נישואיה שכשלו ואביה אותו העריצה.
חוט השני המחבר בין האירועים המתגוללים על המסך הם קטעי הראיון של פרנצ'סקו עם אמו. את קטעים אלו הוא מציג בשחור לבן, ותגובותיה ועליצותה הם שמוסיפים צבע למסך, בצורה מאוד שונה מקטעי הריאיון מהארכיון המופיעים בסרט. כמה נקודות ציון מכריעות בקריירה של פרנקה עולות בסרט, כך למשל הכתרתה לעורכת המגזין הקלאסי, נושאים פוליטיים שמוצגים בתמונות אופנה, מותו של ורסאצ'ה ועוד. פס הקול המלווה את הסרט מעניק ממדים של דרמה ורגש, בדומה לסרטים עלילתיים ומסייע מאוד בגלילת הסיפור העוצמתי.
[*]
"פרנקה: כאוס ויצירה" מציע עולם עשיר מאוד בניסיון להציג את דמותה העגולה יותר של עורכת המגזין, החל מקטעי ריאיון עם דמויות מפתח כמו קרל לגרפלד, ברוס וובר, באז לרמן וקורטני לאב, יחד עם שלל צילומי המגזינים הפרובוקטיביים, ועד לקטעי הארכיון של ילדותה של פרנקה וגם שלפרנצ'סקו כילד. מדובר בדוקומנטרי ביוגרפי שבו הבמאי מציע את עצמו כחלק מהסרט עצמו. כך מול אמו הביקורתית, פרנצ'סקו נתקל לא פעם ולא פעמיים, בפרנקה העורכת ולא האם, וגם בסרט כמו בחיים, די קשה לעשות הפרדה בין הדמויות.
כסרט שמספר סיפור על צילום, רואים כי ישנה הבנה על איך לספר סיפור באופן ויזואלי. כך למשל דמותה של פרנקה מצולמת כמעט לאורך כל הסרט בתוך רכבה, וכצופה אתה מבין כי היא בדרכה למקום כלשהו, ושגם עבור בנה העורכת הגדולה לא מצאה את הזמן להתראיין מול המצלמה. לחילופין, ברגעים קטנים ויקרים מפז, היא מצולמת הולכת בשבילי שלג ומרימה אותו כילדה, באופן המציע את הצדדים הקהים יותר של הדמות החדה כל כך. צדדים אותם היא מציעה לבנה ולמצלמתו בלבד. כדמות הבוחרת את מילותיה בקפידה, רגעי השתיקה ביניהם הם אלו שמלמדים עליה הכי הרבה, ופרנצ'סקו לא מפחד להציג אותם על המסך.
סרטו של קארוזיני, הוא גם מכתב אהבה של בן לאמו. הוא היחידי שהיה יכול להביא את פרנקה כפי שהיא מול המצלמה, ובאופן העגול ביותר האפשרי. מדובר בסרט מדהים ביופיו, עשיר במידע ובקטעי ארכיון נדירים. הוא מרגש, מעצים, מוזיקלי, ומספר סיפור שמותיר אותך כצופה המון סימני שאלה אודות הדמות הזו וחייה המורכבים. מומלץ בחום, ולא רק לחובבי אמנות ואופנה.
הסרט "פרנקה: כאוס ויצירה" יוקרן בהקרנה נוספת בפסטיבל "דוקאביב" ב-20.5 בשעה 10:00. בקרוב שרונה תארח את הקונספט הבלעדי "The Best of Docaviv" במרחב פתוח לקהל הרחב.